Határozatot fogadott el az Országgyűlés az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a "Soros-terv végrehajtásáról szóló" határozatával szemben. A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 - független képviselőtől érkezett - nem szavazattal fogadták el a képviselők.
Zoom
A parlament ezzel kimondja, hogy felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.
A bevándorlók kötelező kvóta alapján történő szétosztása visszafordíthatatlanul megváltoztatná Európa jövőjét és kultúráját – olvasható a határozatban.
A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.
Az Országgyűlés kimondta azt is: elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, a magyarok népszavazáson kinyilvánított akaratát.
A Ház a kormányt is felszólítja, hogy ne engedjen az Európai Parlament és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg az ország jogait, utasítsa el a "Soros-tervet" és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a "Soros-terv" végrehajtásának állásáról és a kormány intézkedéseiről.
Nincs hatásosabb eszköz az Országgyűlés kezében a Fidesz szerint
A Fidesz szerint az EP-határozata egy politikai nyilatkozat. A határozati javaslat összevont vitájában Répássy Róbert (Fidesz) – frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztést – azt mondta: az EP novemberi döntése egy politikai nyilatkozat, egy deklaráció, egy terv végrehajtásáról szól.
Szerinte nincs hatásosabb eszköz a magyar Országgyűlés kezében, minthogy válaszol erre az EP-határozatra.
Közölte, ki kell mondani, hogy az Országgyűlés elutasít minden olyan kényszert, amely az ország szuverenitását korlátozza. Hozzátette: a magyar parlament nem mondott le arról a jogáról, hogy meghatározza, kikkel akarnak a magyarok együttélni saját országukban. Kijelentette, az uniós jogot Magyarország tartja tiszteletben és nem azok, akik kényszeríteni akarnak uniós tagállamokat bizonyos döntések elfogadására.
A Jobbik módosító indítványairól azt mondta, a letelepedési kötvényekkel nem foglalkozik az EP-határozata, így ez a módosító indítvány nem függ össze az országgyűlési határozattal. A terv nevére vonatkozó módosító javaslattal kapcsolatban azt kérte a Jobbiktól, "ne önök védjék meg Soros György személyiségi jogait azzal, hogy ne szerepeljen egy ilyen határozati javaslatban".
KDNP: az Európai Parlament javaslata a Soros-tervet hajtja végre
A KDNP-s Hollik István arról beszélt, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikájában egyértelmű fordulópont az EP határozata, amely leteszi a voksot a felső korlát nélküli betelepítés és a legális bevándorlás mellett. Szerinte a javaslatban pontról pontra megvalósulnak a Soros-tervben leírt elemek, így ez pofon azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek azt mondták, hogy nem is létezik ez a terv.
Hangsúlyozta: a javaslat egyértelműen abba az irányba mutat, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a bevándorlást. Szerinte az ügyet az teszi igazán veszélyessé, hogy az Európai Bizottság is osztja Soros véleményét. Hangsúlyozta: a Magyarország elleni nyomásgyakorlás a "következő sebességi fokozatba" kapcsolt, Soros ellenkampányt hirdetett, és nyílt politikai zsarolást alkalmaznak Magyarország ellen. Kiemelte: a bevándorlás ügye évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét, ezért a határozati javaslatot a KDNP támogatja.
"A Jobbik a kezdetektől fogva elutasította a bevándorlás minden formáját"
A Jobbik is támogatja a határozati javaslatot Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a Fidesz-KDNP ugyan azt próbálja elhitetni, hogy az egész ellenzék bevándorláspárti, de ez a Jobbik esetében jóval nehezebb ügy, hiszen a Jobbik a kezdetektől fogva elutasította a bevándorlás minden formáját.
Közölte: pártja támogatni fogja a javaslatot, amely véleménye szerint 95 százalékban igaz állításokat tartalmaz, ugyanakkor belevettek egy-két tényekkel nehezen alátámasztható elemet is. Felvetette: miért nem Juncker-terv szerepel a javaslatban, hiszen az Európai Bizottság elnöke még annál is rosszabb elképzeléseket fogalmazott meg, mint amit a Soros-tanulmányokban lehetett olvasni?
Hangsúlyozta: bevándorlókat Magyarországra behozni eddig csak a letelepedési kötvényekkel sikerült.
Szocialisták: "Soros-terv nincsen, és ezt mindenki tudja"
Az MSZP nem vesz részt a szavazásban Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: Soros-terv nincsen, és ezt mindenki tudja, itt valójában arról van szó, hogy a Fidesz el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.
"Felmentő seregként" használják a Soros-terv kifejezést, egy "nem létező brüsszeli tervre" és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva, és most szabálytalan eljárásban akarnak elfogadni egy olyan határozati javaslatot, amelyet kampányukban felhasználhatnak, holott csak a kormány engedélyezett betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével – jelentette ki.
Közölte, az MSZP eddig sem támogatta és most sem támogatja a kötelező betelepítést, de nem vesznek részt sem szavazásban, sem ebben a "bolhacirkuszban".
"A Jobbik nem mossa le a szégyent"
Balla György (Fidesz) az MSZP-s felszólalásra reagálva azt mondta: a bevándorlás kérdése nem egy probléma, hanem sorskérdés, ezért döbbenetes, hogy ennek kapcsán a szocialisták össze-vissza hazudoznak.
A Jobbik támogatását pozitívnak minősítette, de szerinte a jobbikosok ezzel sem mossák le magukról azt a szégyent, hogy a kvótanépszavazás után nem szavazták meg az alkotmánymódosítást.
Jobbik: a Fidesz a Soros-terv végrehajtója
Gyüre Csaba arra emlékeztetett, hogy a Jobbik teljes betelepítési tilalmat támogatott volna. "Önök a Soros-terv végrehajtói Magyarországon" – fordult a kormánypárti képviselők felé a jobbikos képviselő, aki szerint Mária Terézia óta nem volt olyan szervezett betelepítés Magyarországon, mint amit az Orbán-kormány a letelepedési kötvényekkel megvalósított.
Frissítés: Staudt: mindegy, kinek a terve alapján akarnak betelepíteni
A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a Soros-terv végrehajtása ellen benyújtott parlamenti határozat 95 százalékával egyet lehet érteni, arra azonban nem látnak írásos utalást, hogy az Európai Parlament valóban azt hajtaná végre.
Staudt Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: noha a Fidesz és KDNP azt próbálta elhitetni, hogy az egész ellenzék "megrögzötten bevándorláspárti", pártja támogatta a kedden elfogadott határozati javaslatot. Azt hangsúlyozta: a Jobbik mindig is bevándorlásellenes volt. Kifejtette, hogy a határozat nagy részével egyetértenek, ugyanakkor szerintük a Soros-tervre utalást semmi nem támasztja alá. Abból, hogy A személy ugyanazt gondolja, mint B személy, nem következik, hogy az egyik a másik utasításait hajtaná végre – fogalmazta meg.
Staudt Gábor jelezte, hogy mindkét módosító javaslatukat elutasították, ezek egyike a letelepedési kötvény elutasítására vonatkozott, a másik pedig, hogy vegyék ki a Soros-tervre hivatkozást, mert szerintük mindegy, kinek a terve alapján akarnak betelepíteni. A kormánypárti előterjesztők egy véleményt kiemelnek, miközben nem beszélnek például Juncker-tervről – tette szóvá.
A Jobbik politikusa az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott pártfinanszírozással összefüggő jelentéstervezetére utalva megjegyezte: a külső mellett belső támadások is veszélyeztetik a demokráciát és a jogállamiságot. Értékelése szerint az ÁSZ megrendelést teljesített, ezért arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy engedje el a Jobbik ellehetetlenítésének tervét. A frakcióvezető-helyettest kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint a Momentum is részt venne a Jobbik által péntekre szervezett demonstráción. Azt felelte: mindenkit szeretettel várnak, mert szerinte itt nem a pártról, hanem a magyar demokrácia és jogállamiság melletti kiállásról van szó.
(MTI nyomán, kép: Index)