Megszökött munkavégzésének helyszínéről a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön foglalkoztatási programjában részt vevő egyik fogvatartott pénteken, a déli órákban – a büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség munkatársai azonnal megkezdték a 37 éves cigány felkutatását, amely jelenleg is nagy erőkkel tart.
A 37 éves férfi, aki a Sopronkőhidai Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottja volt, 2018. január 12-én délelőtt - eddig tisztázatlan körülmények között - szökött meg. Jakab István körözését a Soproni Rendőrkapitányság rendelte el, az eljárást fogolyszökés bűntett megalapozott gyanújával folytatják - írja a rendőrség honlapja.

A rendőrség kéri, hogy aki a szökött rab tartózkodási helyével kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Soproni Rendőrkapitányságon, illetve névtelensége megőrzése mellett hívja a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot a 06-96-417-329 hívószámon, a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát, illetve a 112 központi segélyhívót.
A Kisalföld információi szerint a rab nem külső munkáról szökött meg, hanem a fegyházhoz tartozó valamelyik munkahelyről. Sopronkőhidán ugyanis a fogvatartottak jó része dolgozik; itt varrják a rabruhákat, van lakatosműhely, faipari műhely is.
A Sopron környéki főutakon az ellenőrzések miatt nagy a torlódás, a jelenlegi országhatáron is dugóra érdemes készülni az autósoknak.
Fontos információ, hogy - a rendőrségi körözési képtől eltérően - Jakab István kopaszra van nyírva, és körszakállat visel.
Frissítés: Köze lehetett egy emberöléshez
A Kisalföld úgy tudja, a megszökött cigány nem lopásért vagy más, kisebb kaliberű bűncselekmény elkövetésért ült: a megyei lap információi szerint köze volt egy emberöléshez, bár ebben az ügyben még nem mondott felette jogerősen ítéletet a bíróság. Most más bűncselekmény miatt töltötte szabadságvesztését Sopronkőhidán. Még mindig nagy erőkkel keresik a rendőrök és a büntetés-végrehajtás munkatársai.
A lap egy videót is közzé tett arról, mekkora a dugó a 85-ösön, ahol ellenőrzik az autósokat:
2. frissítés: Jót tett a cigánynak a börtönkoszt
A fegyház előtt tájékoztatta a sajtót a szökött rab után indított hajtóvadászatról és a körülményekről Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője. Sok újdonságot nem tudott mondani: a rendőrök és a büntetés-végrehajtás emberei hatalmas erőkkel keresik az erőszakos bűncselekmények miatt szabadságvesztését töltő Jakab Istvánt - írja a Kisalföld.
Aki - ez viszont kiderült - már egyáltalán nem úgy néz ki, mint a korábban kiadott fotókon. Jó pár kilót felszedett a cigány, 90-95 kilót is nyomhat. Eltűnésekor barna nadrágot és a szürke rabfelsőt viselt. Haját rövidre vágta és szakállat is növesztett.
Zoom
Öt embert felfüggesztettek
Az esettel kapcsolatban a belső vizsgálat egyébként a személyi állomány több tagjának a felelősségét is megállapította. Az országos parancsnokság a börtön területén működő gazdasági társaság biztonsági vezetőjét, valamint három munkáltatási felügyelőt, illetve egy biztonsági felügyelőt beosztásukból azonnali hatállyal felfüggesztettek.
3. frissítés: Egy idős asszony agyonverése miatt ült a cigány
Sajtóinformációk szerint a szökött rab egy idős asszony agyonverése miatt ült - írja a Kisalföld. A cigány többszörös visszaeső, aki életfogytiglani fegyházbüntetését töltötte Sopronkőhidán.
Szombati frisítés: Sopronban fogták be
A Készenléti Rendőrség járőrei szombaton hajnalban Sopronban elfogták a Sopronkőhidai Büntetés-végrehajtási Intézetből előző nap megszökött férfit – közölte Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.
(Police - Kisalföld - MTI nyomán)