Bár egyelőre még valamivel kevesebbet kapnak kézhez a románok minimálbérként, mint mi, már több mindenre futja belőle nekik.
A román minimálbér növekedési ütemét nézve már korábban is jeleztük: hamar eljöhet az az idő, amikor a román dolgozók magasabb minimálbért kaphatnak a magyarnál - hiába a látványos hazai megugrás. A legfrissebb statisztika részben megerősítette véleményünket, hiszen bár nominálisan még van némi előnyünk a románokkal szemben, vásárlóerő-paritáson számolva a keleti szomszédunknál dolgozók fizetésként kapott minimálbére többet ér, mint amennyit a magyar munkások bére ér - írja az Mfor.
Az Eurostat frissített statisztikája szerint az idén emelt, euróra átszámított magyar minimálbér 444,7 euró volt, ami - akárcsak 1 évvel ezelőtt - az ötödik legalacsonyabb a kötelező legkisebb bért meghatározó tagállamok sorában.
Zoom
Mögöttünk szerepel
  • Lettország 430,
  • Románia 407,9,
  • Litvánia 400
  • és Bulgária 260,7 euróval.
2017-hez képest a magyar minimálbér 8,1 százalékos euróban számolt növekedése mindössze a 7. legmagasabb volt. Egy év alatt a legnagyobb emelkedés a román minimálbérnél történt, 48,1 (!!!) százalék, vagyis a korábbi években mutatott lendületes növekedési ütem idén is folytatódik. (Romániában idén lejben számolva is jelentős, 31 százalékos béremelés történt, tehát az ennél magasabb euróban mutatott növekedést az árfolyam-változás eredményezte). Ez alapján még nagyobb esélyt látunk arra, hogy akár már jövőre nominálisan magasabb lehet a román minimálbér a hazainál.
Hiszen miközben 2017-ben még 29 százalékos volt a magyar juttatás előnye a románéval szemben, idén ez már 9 százalékra mérséklődött, amit a mutatott felzárkózási ütemmel egy év alatt könnyen le tud dolgozni a keleti szomszédunk.
Zoom
A magas magyar árszínvonal miatt előznek a románok
Az Eurostat a minimálbéreket vásárlóerő-paritáson számolva is közzéteszi, mely alapján némileg jobban áll Magyarország. A 743,2 euró ugyanis a 8. legalacsonyabb, tehát egész közel vagyunk a középmezőnyhöz.
Zoom
A magyarnál kevesebbet ér
  • a szlovák,
  • a horvát,
  • az észt,
  • a cseh,
  • a litván,
  • a lett
  • és a bolgár minimálbér.
Bár abszolút értékben alacsonyabb, az árszínvonal különbségének kiszűrésével vásárlóerő-paritáson számolva most már magasabb a román minimálbér a magyarnál, 808,6 euró. Ez azt jelenti, hogy hiába kapnak kézhez kevesebbet a románok, az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt már többet ér a magyarnál, több mindenre futja belőle.
Zoom
A kormány nagyon elégedett magával
Egyelőre ugyan még 10 százalékkal nagyobb magyar minimálbér a románnál, de – a részben – saját hazájukban már 10 százalékkal többet ér a kasszáknál. A kormány nagyon büszke a visszafogott hazai emelésekre, és próbál minden statisztikából győzelmi jelentést kihozni, de arra kérdésre nem érkezett válasz, hogy mikor érjük utol a belföldi vásárlóerőben a mellettünk elhúzó románokat – derül ki az RTL Klub összeállításából is. Sokat várhatunk egy ambiciózus kormánytól, amely szerint ez siker, de mindez érthető, a miniszterelnök az, aki az ország határait átlépve – vagy a kamerákat elkerülve – a legjobban büszke az alacsony magyar bérekre.
(Kuruc.info)