Teljes ellenzéki összefogással sikerült megakadályozni, hogy a Fidesz a bérlőkijelölési joggal mutyizzon Erzsébetvárosban - adja hírül az MNO. Bajkai István a Köves Slomó rabbihoz és Farkas Flóriánhoz, a miniszterelnök cigányügyi biztosához köthető szervezeteknek adott volna lakásokat, de a VII. kerületi képviselő-testület szerdai ülésén a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik összefogásával sikerült elgáncsolni a fideszes alpolgármester előterjesztését (a szavazáson az indítványt 8-an támogatták, 8-an pedig ellene voksoltak).
Zoom
Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere (b) és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija segít az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, a CEDEK idei első ételosztásán a fővárosi Almássy téren 2017. január 25-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
Ennek alapján az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, valamint a Farkas Flórián (a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elnöke) bizalmi emberei által irányított Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány jelölhette volna ki több önkormányzati lakás bérlőjét. A jogszabály szerint ezért a lakás forgalmi értékének 25–50 százalékát kérhetné el az önkormányzat, Bajkai István beadványa alapján azonban ettől eltekintettek volna, tehát ingyen odaadták volna a bérlőkijelölési jogot. Legalább 60 négyzetméteres lakásokról volt szó.
– Erzsébetváros nem lesz a Fidesz kifizetőhelye – hangoztatta az ülésen Szücs Balázs, a Párbeszéd képviselője. A jobbikos Stummer János is az előterjesztés visszavonását kérte Bajkai Istvántól, mert szerinte nem volna helyes a Fideszhez köthető szervezetekhez átjátszani az ingatlanokat, miközben Budapesten lakhatási krízis van. Emlékeztetett: az EMIH vezetője, Köves Slomó épp a napokban adta nevét és arcát a Fidesz–KDNP belvárosi jelöltjének, Hollik Istvánnak a kampányához.
– Arcpirító. Bajkai bebizonyította, hogy szavazatokat szeretne megvásárolni – mondta Moldován László LMP-s politikus. A szavazatvásárlás nem áll távol Bajkaitól (aki fideszes választókerületi elnök, az Orbán család ügyvédje és a körzet országgyűlési képviselő-jelöltje), hiszen tavaly decemberben a nevével felmatricázott dobozban adtak tojást a rászorulóknak a kerületi önkormányzati ételosztáson. Januárban pedig a Garay téri piac mellett osztott ingyentejet erzsébetvárosiaknak.
– Nem ismerik az önkormányzat működését. Visszautasítom a vádakat. A bérlőkijelölési joggal a kérelmező szervezetek csak rászorulóknak szerettek volna lakást adni. Nézzenek utána, mi a felebaráti szeretet! – magyarázta Bajkai István.