Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták.
Zoom
A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”.
Az Orbán-kormány minisztere eszerint pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett, és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot.
A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a „megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni”.
Frissítés: A Pesti Srácok és az Origo is beleszaladt a csapdába, azt hiszik, nem tudjuk bizonyítani az állításunkat - írja az MNO.
"Azt állítja a kormányzat szócsöveként ismert két propagandaoldal, a Pesti Srácok és az Origo, hogy a Magyar Nemzet szándékosan nem közölte a Kósa Lajos furcsa ügyletét bizonyító bélyegző és az aláírás másolatát, mert hamis a dokumentum. Kósa Lajos az ATV-nek maga is elismerte, hogy az okirat nem hamis. Akkor most meg is mutatjuk, kedves propagandisták" - fogalmaznak, majd közzéteszik a képet:
Zoom
Kósa egyébként az ATV-nek azt mondta:
Ez egy igazi szélhámosság, kamutörténet, soha senkinek nem vettem semmilyen állampapírt, és soha senkitől semmilyen ilyen pénzt nem fogadtam el.
Egy munkatársamnak az ismerőse jelentkezett, hogy van egy hölgy, aki hihetetlen összeget örökölt Németországból, és hogy mit csináljon vele, mondta, hogy tegye magyar állampapírba, meg hozza Magyarországra és fektesse be. De semmi közöm hozzá!
Az egész egy szélhámosság, semmi nem igaz belőle.
Ez a történet úgy néz ki, hogy sokkal korábban megkeresett ez a hölgy az ügyvédjével, hogy ő egy ilyen óriási örökségnek a birtokába jutott. Én mindig mondtam, ha valóban jut, akkor tegye ezt magyar állampapírba, és valósítson meg Magyarország számára jó beruházásokat, főleg Kelet-Magyarországon.
Ha valaki azt mondja, hogy örökölt egy hihetetlen olajmezőt, akkor azt fogom neki javasolni, hogy használja a nemzet javára.
2. frissítés: Jobbik: Kósa tisztázza a vagyonkezelési ügyet!
A Jobbik arra kéri Kósa Lajos tárca nélküli minisztert, hogy tisztázza a sajtóban felmerült vagyonkezelési ügyet.
Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzetre hivatkozva arról beszélt: a kormánypárti politikus hatalmas összeget érintő kezelési jogot kapott egy ismeretlen megbízótól. El kell számolnia arról, milyen ügyletről van szó, és kié az 1340 milliárd forintnak megfelelő pénz – hangoztatta.
Vitatta, hogy az összeg egy németországi örökségre lenne visszavezethető, amit azzal magyarázott: a Wikipédia 2012-es összesítése szerint 21 németnek volt akkora vagyona, ami fedezhette volna az összeget, azonban egyikük sem lelte halálát az érintett szerződéses dátum előtt.
Z. Kárpát Dániel számításai szerint az összeg megfelel a teljes egészségügyi kasszának, illetve adott esetben Montenegró egész éves GDP-jének. Ez államkötvényvásárlás esetén a magyar piacon is komoly változásokat hozott volna – emelte ki.
Az alelnök a választások tisztaságának alapfeltételeként hivatkozott arra, hogy ilyen vádak ne lebeghessenek. Mint mondta, a Jobbik kormányra kerülése esetén mindenre kiterjedő feltárást végezne.
A jobbikos politikust kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint Matolcsy György fiának cége több mint 400 milliós ingatlant vásárolt, amelyben a jegybankelnök lakik. Azt felelte, ezt az ügyet is tisztázni kell. Z. Kárpát Dániel azt javasolta, hogy aki ingatlanakvizícióban gondolkodik, az tegye saját maga vagy családtagjaival közösen, továbbá tegye átlátható módon. Szerinte az MNB elnökének elemi érdeke, hogy a gyanú árnyéka se vetődjön rá.
(MTI)
3. frissítés: vizsgálóbizottságot kezdeményez a Jobbik a "Kósa-gate" feltárására
Volner János frakcióvezető közleménye:
Ha a fideszes Polt Péterre várunk, ennek az ügynek a kivizsgálásából sem lesz semmi, ezért a Jobbik haladéktalanul vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy még a választások előtt kiderüljön, kinek a vagyonát és milyen célból kezelheti Kósa Lajos.
A magyar közéletben, de talán még nemzetközi szinten is példátlan, hogy egy miniszterre valaki akkora vagyont bíz, mint egy kisebb ország vagy a magyar egészségügy éves költségvetésének a fele. Mielőtt a választók döntést hoznak, kire is bízzák Magyarország jövőjét, tudniuk kell, ki, vagy kik állnak Kósa Lajos és a Fidesz mögött valójában. Kinek a pénztárosa Kósa Lajos, kié a rá bízott 4,3 milliárd eurós vagyon, honnan származik, legális vagy illegális, hazai vagy külföldi forrásból, hol van most ez a pénz, mihez kezdett vele Kósa Lajos és a Fidesz?
Amennyiben a Jobbik által kezdeményezett vizsgálóbizottság feláll, április 7-ig elkészíti jelentését. Ha a Fidesznek nincs rejtegetnivalója, akkor támogatja a bizottság munkáját, ha van, április 8. után már nem lesz hova rejteni.
4. frissítés: Kósa menekül
Kósa Lajost a rábízott négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euróról szerették volna kérdezni. Először Debrecenbe invitálta az újságírókat, majd amikor a kérdések egyre kínosabbá váltak számára, elhajtott.
5. frissítés: összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot
Molnár Zsolt, MSZP-s képviselő, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményben tudatta, hogy válaszokat vár az általa vezetett testület a Kósa Lajos által szélhámosságnak tartott vagyonkezelési ügyben.
Molnár Zsolt azt írta: „A Nemzetbiztonsági bizottságnak tisztáznia kell a sajtóban megjelent, Kósa Lajos kötvényjegyzésével kapcsolatos állításokat.”
A bizottság elnöke szerint szükséges továbbá annak vizsgálata is, hogy történt-e visszaélés, kémkedés Hódmezővásárhely nemrég megválasztott polgármesterének és családjának sérelmére. „Az állampolgároknak joguk van tudni az igazat, a hatóságoknak pedig kötelességük a bizottság tájékoztatása, éppen ezért a Nemzetbiztonsági bizottság ülését 2018. március 20-ára, keddre összehívom.” – olvasható Molnár Zsolt közleményében.
Szél Bernadett parlamenti vizsgálóbizottság renkívüli sürgősséggel történő megalakítását fogja kérni Kósa Lajos ügyében, jelentette be az LMP társelnöke.
Hozzátette, hogy a vizsgálóbizottság létrehozását a március 21-ei rendkívüli ülésnapon fogja indítványozni az Országgyűlésben. Másrészt ő is a nemzetbiztonsági bizottságban kezdeményezi az ügy részleteinek a feltárását.
(MNO nyomán)
6. frissítés: Kósa Lajost egy csengeri háztartásbeli szívatta éveken át az eurómilliárdokkal
Kósa Lajos egy bő 3 perces videómonológban mondta el, mi történt a 4,3 milliárd eurós megbízásról szóló papír körül. Állítólag.
Azzal kezdi, hogy 2012 őszén kereste fel egy ügyvéddel egy hölgy, aki Csengerben háztartásbeli, és azt állította, hogy nagy örökségnek lett tulajdonosa, és segítséget kért, hogy hogyan használja fel jól a pénzt. Olyan adatokat és iratokat mutatott be, amelyek ezt valószínűsítették, alátámasztották.
Azt nem mondja el Kósa, hogy pontosan mi volt a megállapodásuk lényege, ki miért járt volna jól, ki mit ígért ebben a "bizniszben". Arról sincs szó, hogy miért kellett közjegyző és közokirat ehhez az egészhez.
Egy idő után, 2016 végén, 2017 elején Kósa úgy látta, ebből az égvilágon nem lesz semmi, más információk alapján is rájött, hogy a hölgy őt megtévesztette, a történet humbug. Ekkor beszüntette vele a kapcsolatot.
Soha egy fillérhez nem nyúltam hozzá, soha semmilyen bankszámla feletti rendelkezést nem adott át a hölgy, azt a bank nem fogadta el, soha egy fillért nem fogadtam el, úgyhogy a lelkiismeretem tiszta. Vannak ilyen megkeresések, próbáltam a közösség javára fordítani. Ma már tudjuk, hogy ez egy szélhámosság, a hölgy mást is becsapott, úgy tudom, eljárást is kezdeményeztek ellene.
Kósa többször megismétli, hogy pénzt nem fogadott el a hölgytől. A végén azzal zár, hogy "Nem lennék meglepve, ha mindenfajta egyéb dokumentum is előkerülne, hamisítás, vagy valami egyéb dolog, mert választási kampány van." Azt is mondta, hogy a hölgy a szocialistákkal ápolt szoros kapcsolatot 2010 előtt.
A nagy kérdés, hogy hogy a fenébe lehet, hogy egy csengeri háztartásbeli nő éveken át szívatta az ország egyik első számú döntéshozóját, akire milliárdos programokat, döntéseket bíznak rá elvileg - írja az Index, mely pontokba is szedte a "legkínzóbb kérdéseket", lásd a videó alatt.
1. Hogy hihette el?
Kósa közgázra járt, évekig az ország egyik legnagyobb városát vezette, több fontos pozíciót töltött be a Fideszben és a kormányban, feltételezhető, hogy nagyjából tisztában van a nagyságrendekkel. Ha egy csengeri nő azt mondja neki, hogy váratlanul olyan mesés vagyont örökölt, amilyennek nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban nincs párja, és most tőle kér tanácsot, hogy ezt mire költse, akkor azért elvárható némi gyanakvás, vagy legalább utánanézés. Ha Kósát így fel tudta ültetni valaki, majd öt éven keresztül az orránál fogva vezetni, az mindenképp alkalmatlanságot sejtet.
2. Miért vállalta, hogy kezeli a számlát?
De még ha el is fogadnánk, hogy Kósa elhitte a nő történetét, majd ő azt - az egyébként nem túl szofisztikált - tanácsot adta neki, hogy a pénzét tegye államkötvénybe, továbbra is érthetetlen, miért nem fejeződött itt be a történet. Semmi szükség ilyen közvetítőre ahhoz, hogy valaki államkötvényt vásároljon. Vagy ha nagyon lusta hozzá valaki, hogy saját maga a pénzügyeivel foglalkozzon, megbízást adhat erre egy profinak, 4,35 milliárd euróból futja rá.
Merőben szokatlan, hogy valaki a polgármestert bízza meg azzal, hogy kezelje a vagyonát. Polgármesterként pedig egy ilyen ajánlatot illik is visszautasítani, már ha a polgármester szeretné elkerülni, hogy a korrupciónak akár csak az árnyéka is rávetüljön.
3. Milyen beruházásokról beszélt Kósa?
Főleg akkor, ha - és itt eljutunk egy újabb homályos pontig - a nő, aki pénzt bíz a polgármesterre, egyéb projekteket is tervez a polgármesterrel közösen. Kósa Lajos a videóban határozottan arról beszél, hogy ő munkahelyeket teremtő beruházásokat is a figyelmébe ajánlott az általa milliárdosnak hitt csengeri nőnek. A Magyar Nemzet keddi cikkében erről nem esett szó, ha viszont a polgármester megbízóját potenciális befektetőként kezelte, még kevésbé összeegyeztethető olyan jellegű kapcsolat, mint amilyenről a nyilvánosságra került okirat tanúskodik.
4. A szándék megvolt, csak nem sikerült?
Kósa most így védekezik: "soha egy fillérhez nem nyúltam hozzá, bankszámla fölötti rendelkezést nem adott át nekem a hölgy, azt a bank nem fogadta el." Ez alapján azonban mindössze az feltételezhető, hogy technikai és nem szándékbeli akadálya volt annak, hogy Kósa a nő pénzét kezelje. A szándékot épp a Magyar Nemzet által bemutatott okirat igazolja.
5. Mit akart a szélhámos?
További nyugtalanító részlet Kósa magyarázatában, hogy egyáltalán nem ad választ arra, hogy az általa szélhámosnak titulált megbízó milyen előnyt is remélt, vagy szerzett ebből a helyzetből. Önmagában az, hogy valaki azt hazudja, hogy sok pénze van, majd kiderül hogy nincs, nem egy jól kigondolt átverés, de sok kárt nem okoz senkinek. Kósa azonban a nőről úgy beszélt, mint aki nem csak őt, de számtalan embert becsapott és eljárást is kezdeményeztek ellene. "Vannak, akik mások jóhiszeműségét visszaélésre használják." De még csak utalást sem tesz arra, hogy a nő hogyan élt vissza a helyzettel, vagy hogyan akart visszaélni.
6. Kósa akart vagy nem akart pénzt elfogadni a nőtől?
Kósa egyrészt azt állítja, hogy nem fogadott el pénzt a nőtől, de volt mindenféle felajánlása. "Én azt mondtam neki, hogy ha ilyet akar csinálni, akkor csináljuk, de én azt is arra fogom használni, ami a legjobb, a kollégium támogatására Debrecenben, a sport támogatására Debrecenben. Vagy olyan célokra, amelyek a közjót szolgálják." Tehát végül nem kapott tőle pénzt, de amikor volt ilyen felajánlása, Kósa azt mondta, hogy rendben, elfogadja, de majd a közjóra költi? Ez mindképpen egy magyarázatot igénylő mondat Kósától.
7. Fizettek-e pénzt a nőnek?
Még mindig a pénzről: "Úgy tudom, hogy nem is adott senkinek sem, mindenkitől inkább csak pénzt kért, de nem adott." A videóban Kósa egyértelműen állítja, hogy pénzt nem kaptak a nőtől, de az nem derül ki, hogy ők adtak-e neki. Ez tehát egy tisztázandó részlet még, választ adna a Kósa által szélhámosnak mondott nő motivációjára is. Nem ritka, hogy városvezetők tehetős befektetők, vállalkozók kegyeit keresve túlterjeszkednek a szerepükön, olyan gesztusokat tesznek, amelyek egy hétköznapi állampolgárnak nem járnának. Kósa pedig, ha hiszünk neki, nem csak egyszerűen gazdagnak, hanem egy Donald Trump gazdagságú milliárdosnak hitte a csengeri háztartásbelit.
7. frissítés: a férj megölte magát, a feleséget őrizetbe vették
Régóta kapcsolatban állhatott Kósa Lajos az őt szerinte átverő asszonnyal és férjével, még valamilyen – vélhetően születésnapi – ünnepi összejövetelükön is részt vett a Fidesz volt alelnöke – tudta meg a 168 Óra.
Mint ismeretes, Kósa a magyarázkodásai során először egy „németországi nőt”, majd egy ismerősének az ismerősét, végül pedig egy „csengeri háztartásbelit” említett. Az asszony „hihetetlen vagyont örökölt, s éveken át az efölötti rendelkezést ígérte Kósának, erről szerződést is kötöttek. A pénz Kósa szerint nem érkezett meg. Arról is beszélt, hogy később jó barátjától, a csengeri polgármestertől (Forján Zsolttól) hallotta, hogy az őt éveken át átverő hölgy a csengeri önkormányzatnak, az ottani egyháznak is felajánlásokat tett, azonban az ígéretekből semmi nem valósult meg, sőt a hölgy számos csengeri magánszemélytől – éppen a nagy örökségre hivatkozva – kölcsönöket kért és kapott. Emiatt az ügyben feljelentés is született, a csengeri polgármester elmondása szerint rendőrségi eljárás van folyamatban.
A 168 Óra szerint az asszony férje, a vélelmezhető tettestárs, Sz. (azaz Szabó) Gábor ugyanakkor már soha nem adhatja vissza a kölcsönt, ugyanis kicsit több mint két hete öngyilkos lett.
A férfi feleségét, tehát a csalással vádolt asszonyt ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói őrizetbe vették. Jelenleg ugyanakkor nem előzetes letartóztatásban, hanem házi őrizetben, illetőleg lakhelyelhagyási tilalom alatt vár a büntetőeljárás őt érintő következményeire.
Csengeriek szerint nemcsak az lenne furcsa, ha a sok ezer milliárd forintos Modern Városok programért felelős minisztert, Debrecen korábbi vezetője átejthették volna a házaspár régóta hangoztatott történetével, miszerint az asszony édesapja révén, aki Németországban vállalkozóként gazdagodott meg, hihetetlen vagyont örökölt, amelyhez azonban egyelőre nem jut hozzá. Miután az öröklésről valamiféle hitelesítő dokumentációval rendelkezhetett, sokan elhitték a történetet. Emiatt hiteleztek is a házaspárnak sokan a környéken.
Csengeren a házaspárt egy Pólus Hotel feliratú kisbusszal közlekedett, amelyről azt állították, hogy éppen a hatalmas örökségből származó vagyon egy részét fektették idegenforgalomba: a budapesti Hotel Pólus valójában az ASZPIK Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. tulajdonában van, ez a cég is üzemelteti. Az 1990-es megalapítása óta budapesti vállalkozásnak a hatályos céginformáció szerint semmiféle köze sincs az érintett házaspárhoz, így Kósa örökösnőjéhez sem. A hotel pedig, az Opten adatai szerint a cég egyik telephelyeként lehetett bejelentve 1998 óta, így nehezen elképzelhető, hogy a csengeri házaspár valamilyen módon részesedéssel bírt volna benne.
De Kósa Lajos egyre furább nyilatkozatokat tesz. Az MNO-nak például azzal magyarázta, hogy az őt éveken át átverő, legalábbis állítása szerint megvezető asszony ellen, aki egy elfoglalt polgármestert, illetőleg országgyűlési képviselőt átejtve többször is ügyvédhez, továbbá közjegyzőhöz rángatott, Kósa nem jelentette fel, mondván, őt nem károsította meg. A miniszter délelőtti és délutáni nyilatkozatai között is rengeteg ellentmondás van, ahogyan az is elképzelhetetlen, hogy Kósa jogászai ne lepleztek volna le egy ilyen csalást már akkor, amikor debreceni polgármesteri minőségében „hozzá fordult" tanácsért a házaspár - írja a lap.