Nem csupán egy, hanem "rengeteg" olyan hangfelvétel került az ügyészség birtokába, amit Portik Tamás készített 2000 és 2004 között a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseiről – állítja belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Heti Válasz. A lap informátora szerint ezek nem Fenyő János meggyilkolásának előkészítéséről, hanem a tett következményeiről szóltak, és Gyárfás felbujtói szerepéről árulkodnak.
Zoom
A felvételek a Heti Válasz forrásai szerint az után keletkeztek, hogy Portik Tamás hazajött külföldről, ahol évekig bujkált az olajszőkítési ügyek miatt. Itthoni viszonyai rendezéséhez Gyárfással is felvette a kapcsolatot, rendszeresen beszéltek, az elhangzottakat pedig felvette.
Ezek során többször szóba hozta a Fenyő-gyilkosságot – az informátor szerint szándékosan úgy, hogy Gyárfás felbujtói szerepe világossá váljon, alkalmassá téve a hangfelvételt a későbbi esetleges zsarolásokra.
"Áldozatból" gyanúsított
A lap szerint Portik a "fontos dolgait" mindig is bizalmasainál tartotta. A hangfelvételeket például Jozef Rohácra bízta, akit 2008-ban kapcsolt le a cseh rendőrség, így a hangfelvételek a testvéréhez, Stefan Roháchoz kerülhettek. Ő és köre az elmúlt időszakban elkezdte "feldolgozni" a kapott anyagokat, ennek részeként pedig tavaly szeptemberben Imrich K.-n keresztül megzsarolta Gyárfást. A volt úszószövetségi elnök azonban feljelentést tett emiatt, így jutottak el a nyomozók Imrich K.-hoz, rajta keresztül pedig Stefan Roháchoz.
Gyárfás tehát áldozatként fordult a rendőrséghez, akik így jutottak el rá nézve terhelő hangfelvételekig, amelyek alapján meggyanúsították.
Nem politikai ügyről van szó tehát a lap szerint, a nyomozás alakult így, a rendőrségnek ugyanis addig fogalma sem volt a felvételekről, amíg Gyárfás feljelentést nem tett.
(HV - HVG nyomán)
Frissítés: Gyárfás szerint a felvételek meg fogják őt menteni
„A megmentésemet jelentik ezek a hangfelvételek” – így reagált Gyárfás Tamás a 24.hu-nak arra, hogy az ügyészségnek állítólag rengeteg kompromittáló hangfelvétele van a Portik Tamással való beszélgetéseiről.
A Heti Válasz szerint 2000 és 2004 között készültek a felvételek, amelyeket a Prisztás József megölése ügyében 15 év fegyházra ítélt Portik vett fel évekkel Fenyő János 1998-as meggyilkolása után. A lap szerint a bizonyító erejű hangfelvételek nem a Fenyő-gyilkosság előkészítéséről, hanem annak következményeiről szóló beszélgetések, amelyek Gyárfás felbujtói szerepére utalhatnak. A volt úszószövetségi elnök másképp látja a dolgot. Szerinte a Portik által készített hangfelvételek az ő igazát fogják alátámasztani.
Végre, hogy előkerültek. Legalább tisztázva lesz minden. A megmentésemet jelentik ezek a felvételek, mert tudom, hogy soha nem követtem el azokat, amiket állítanak. És ezek mind az én igazamat fogják alátámasztani. Értetlenül állok a velem történtek előtt
– jelentette ki Gyárfás.