Történelemhamisításhoz nem szeretnék asszisztálni, ezért most, a választások után úgy korrekt, ha tisztázok valamit, önkritikával is élve: még a részvételemmel működő Jobbik-elnökségben valóban felmerült a határkerítés ötlete 2015 júniusában, de a vezetőség elvetette, így a Jobbik sosem javasolta azt, amit a Fidesz-kormány egy-két hónapra rá megcsinált - írja Facebook-oldalán Novák Előd. Alább a folytatás.
Bár Toroczkai László valóban felvetette fél évvel korábban (nicsak: az Origo még nem is törölte ezt a 2015. januári cikket!), de ő akkor még nem volt elnökségi tag (ráadásul sajnos alelnökké válása óta sem minősülnek javaslatai egyben a Jobbik álláspontjának is), pártvezetésünk elvetette az ötletet, a "tűzparancs" szintjén kezelve a kerítés javaslatát, mondván: abszurd egy újabb vasfüggöny, ilyet az EU-ben nem lehet. E kishitűséggel szemben pedig a kormány megcsinálta.
Zoom
Határzár Ásotthalomnál (fotó: Balogh László / Reuters)
Természetesen hazugság az a Fidesz-propaganda, hogy a Jobbik lebontaná a kerítést, ha kormányra kerülne, de hazugság az is, ami válaszul ment a kampányban, hogy a kerítés épp a Jobbik javaslata volt (ilyen korabeli nyilatkozatot nem is tud linkelni senki). Ezt a választások előtt nem akartam feszegetni, ráadásul a Habony-média ki is forgatta volna megnyilatkozásomat. De most, a választások után a történelmi hűség kedvéért és mindnyájunk okulására leírom, még ha fájó is kimondani: ha Jobbik-kormány lett volna 2015-ben, az nem építette volna meg a határkerítést akkor, hiszen még ellenzékből sem merte felvetni, pedig ott köztudottan bátrabban lehet fogalmazni, sőt egy Jobbik-kormány talán túlzottan is bizonygatta volna, hogy semmilyen "szélsőséges", "kirekesztő" dolgot nem tesz. Az Alfahíren még az elmúlt napokban is jelent meg összefoglaló A fideszes sajtó 10 legnagyobb hazugsága a Jobbikról címmel, benne azzal a szintén valótlan állítással, hogy "maga a Jobbik javasolta korábban a határzár felépítését", ez volt az utolsó ok, amiért úgy éreztem, hogy tisztáznom kell ezt, önmagammal szemben is kritikusan, hiszen akkori elnökségi tagként én sem bizonyultam elegendőnek a kishitűség leküzdésére.
Zoom
Novák Előd 2015-ben, még képviselőként jelentkezett honvédségi szolgálatra, honatyaként kapta az első behívóját is (forrás: Facebook)
Tanulnunk is kell belőle: a Fidesz a migrációs tematikával nyerte meg a választást, és Kósa Lajos a 2019-es önkormányzati választás kampányfőnökeként már elárulta, hogy azt a kampányt is erre a témára fogják alapozni, így ha valóban győzni akarunk, akkor meg kell mutassa hiteles arcát, reális megoldási javaslatait a Jobbik e témában. Ehhez az ásotthalmi polgármesterként már bizonyított Toroczkai László elnökké választása kell, és alelnökként magam is kész volnék erősíteni a Jobbik bátrabb, kezdeményezőbb, felelős munkáját, hogy semmitmondó politika helyett a társadalmi problémák reális megoldására képes párt képét mutassuk a győzelemre jutás érdekében.