A Jobbik szombati tisztújításán Sneider Tamást választották meg a Jobbik új elnökének. A legnagyobb ellenzéki párt elnökhelyetteséről és az alelnökökről a délután folyamán döntenek - közölte az Alfahír.
Zoom
Fotók: Béli Balázs / alfahir.hu
A kongresszus 554 érvényes és 2 érvénytelen szavazatából Toroczkai László 256-ot, míg Sneider Tamás 298-at szerzett meg.
Zoom
Dúró Dóra így nem is mondhatja el programbeszédét, nem szavaznak róla.
Frissítés: "két nagyon erős személy indult"
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője a tanácskozás szünetében ismertette az újságírókkal az elnökválasztás eredményét.
Tájékoztatása szerint 401 alapszervezet élt a jelölési jogával, és 556 küldött jelent meg a kongresszuson.
Sneider Tamás a szavazatok 54 százalékát, 298 voksot szerzett meg, a másik jelölt, Toroczkai László pedig 46 százalékot kapott, ami 256 szavazat. Az érvénytelen szavazatok száma kettő volt.
Azt is ismertette, hogy a szavazást megelőzően mindkét jelölt 12 perces beszédet mondott, azelőtt pedig Vona Gábor leköszönő pártelnök tartott egy értékelő beszédet az elmúlt kétéves elnökségi ciklusról. A szóvivő kellően önkritikusnak és tényszerűnek írta le ezt a felszólalást.
A szoros eredményt és az esetleges pártszakadást firtató kérdést úgy kommentálta: két nagyon erős személy indult az elnöki posztért, nem várt 80-20 százalékos győzelmet egyik fél javára sem. A Jobbik történetében nem is volt még ennyire éles elnökválasztás – értékelt.
Arra a kérdésre, hogy egy küldött távozóban a sajtó elé dobta küldötti kártyáját, úgy reagált, nem tudja, ki az, nyilvánvalóan Toroczkai László iránt elkötelezett ember volt, aki így fejezte ki csalódottságát. Abszolút nem ilyen hangulatban telt a tanácskozás – tette hozzá, jelezve, legfeljebb 10-15-en távoztak, a határozatképességhez mintegy 270 embernek el kellene menni.
A kongresszus az elnökhelyettes, az alelnökök és a választmányi elnök megválasztásával folytatja munkáját.
(MTI)
2. frissítés: Toroczkai: nem voltak egyenlők a feltételek
A Jobbik elnöki posztjára pályázó Toroczkai László szerint nem voltak egyenlőek a feltételek a tisztújításon. Újságíróknak azt mondta, ha retorziók indulnak el, azonnal kilép a pártból.
A Jobbik tisztújító kongresszusa szombaton Budapesten Sneider Tamást választotta elnökké a szavazatok 54 százalékával, Toroczkai László ellenében.
Toroczkai László a döntés után csalódottságának adott hangot, amiért nem tudott eljutni a tagsághoz, hogy személyesen is elmondhassa, miket tartott hibának az elmúlt két évben és hogyan tovább. Mint mondta, a kongresszuson mindössze 12 percet kapott, hogy ismertesse programját, ezalatt 12 százalékot emelkedett a támogatottsága. Az ajánlások alapján 34 százalékon állt, végül 46-ot kapott – magyarázta, hozzátéve: 40 szavazaton múlt, hogy nem választották elnökké.
Az alelnöki posztról leköszönő politikus gratulált az elnökké választott Sneider Tamásnak és kijelentette, hogy semmilyen pozíciót nem fog vállalni a Jobbikban, Ásotthalomra kíván összpontosítani 2019 őszéig, ahol polgármester.
Méltatlannak nevezte a személye ellen folyt lejárató kampányt, azonban jelezte: nem gondolja, hogy ahhoz Sneider Tamásnak vagy Vona Gábornak köze lett volna.
Arra a kérdésre, hogy megtartja-e párttagságát, Toroczkai László azt felelte: egyelőre igen, de „aludni fog egy párat erre a kérdésre”. Most az a fontos, hogy a tagság majdnem fele rá adta a voksát, elsősorban az érdekli, ők mit akarnak a jövőben – hangoztatta.
A politikus beszámolt arról, hogy három – regionális igazgatóként dolgozó – alelnökjelölt is visszalépett, értékelése szerint megvan a veszélye, hogy sokan elhagyják a pártot. Ha mégsem és bíznak a folytatásban, az őt is kötelezi – tette hozzá. Egy esetleges új pártról szóló kérdést ugyanakkor korainak nevezett.
Toroczkai László azt is megerősítette, hogy több olyan lépést bírált, amit nem az elnökség hozott meg, hanem olyan külső tanácsadók, akik nem feltétlenül a pártot képviselték, hanem fizetésért irányítottak.
A következményekről szóló felvetést pedig úgy kommentálta: Gyöngyösi Márton elnökhelyettesi beszédben volt arra utalás, hogy a jövőben szigorúbban veszik, ha valaki a főiránnyal szembehelyezkedik. Ha ilyen retorziók indulnak el, akkor azonnal kilép a pártból – jelentette ki.
Dúró Dóra csalódott
Dúró Dóra – aki Toroczkai László elnökhelyetteseként indult a tisztújításon – azon meggyőződését hangoztatta, hogy a Jobbik erősebb lett volna az ő elnökségükkel, s számára is csalódottságot okoz, hogy nem így alakult. Toroczkai Lászlóról azt mondta, szeretné, hogy továbbra is meghatározó személye maradna a nemzeti oldali politizálásnak. Megjegyezte, ő is szeretne néhány napot aludni arra, hogyan folytassa munkáját, azonban ő sem tudja elképzelni, hogy politikai döntéshozói pozícióba kerüljön a közeljövőben.
Dúró Dóra kérdésre közölte, nem tervezi, hogy lemond parlamenti mandátumáról, s egyelőre a visszahívásáról sem volt szó. Úgy érzi, nem tett olyat, ami ezt indokolhatná – mondta. Azt ígérte, megvédi azokat a tagokat, akik őket támogatták.
Arra a kérdésre, hogy Vona Gábor visszatérhet-e az elnöki posztra, azt felelte, nehéz megjósolni, mi lesz 2 év múlva, az is bizonytalan, hogy mi lesz egy hét múlva.
(MTI)
Gyöngyösi Mártont is megszavazták:
3. frissítés: Toroczkai László Facebook-bejegyzése:
 
Dúró Dóra Facebook-bejegyzése:
Vona Gábor, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton a fenti frissítések idején még nem reagált közösségi oldalán a tisztújítás eredményére, amint megteszik, természetesen közzétesszük az ő bejegyzésüket is.
4. frissítés: Vona Gábor Facebook-bejegyzése:
Sneider Tamás az N1TV sajtótájékoztató-videóját osztotta meg Facebook-oldalán (a második felében kérdésekre válaszolnak):
Novák Előd Facebook-bejegyzése:
Gratulálok Toroczkai Lászlónak, aki ma is a Jobbik legkarizmatikusabb vezetőjének bizonyult. Az ellene is habonyi módszerekkel folytatott, karaktergyilkos kampánnyal szemben felsorakozott 46%-nyi küldött elképesztő eredmény. Két éve 11%-kal több küldöttet regisztráltak egy kevésbé izgalmas kongresszusra is, ami azt mutatja: kevesebben lettünk, mert sok alapszervezet megszűnt a csalódások miatt, s helyettük csak alkalmi protestszavazókat szerzett a párt. Ha az elmúlt két évben csalódottak ma még mind itt vannak, akkor ma Toroczkai László nyer. De nem véletlenül nem tett az előző pártvezetés semmilyen gesztust irányukba, s most is van, aki azt szeretné, hogy távozzunk a pártból, s többé ne kelljen így izgulniuk. De ki kell tartsunk!
Sneider Tamásnak sok sikert kívánok, hogy teljesíteni tudja azokat a változtatási ígéreteit, melyeket a tisztújítási kampány hevében megfogalmazott, ezeket két év múlva fogja mérlegelni a tagság.
És rendkívül büszke vagyok Dórira, hogy bátran bevállalta ezt a küzdelmet, aminek még a töredékét sem merték a legtöbben. Pedig ha még egy-két politikusunk férfiasan fel meri vállalni azt a véleményét, amit a lelkiismerete diktált, akkor ma toronymagasan nyertek volna Toroczkai Lászlóék.
Toroczkai a HírTV-nek:
A Jobbik közleménye:
A Jobbik megtartotta tisztújító kongresszusát
A mai napon a Jobbik küldöttjei Sneider Tamást választották meg a párt elnökévé 54 százalékos eredménnyel és Gyöngyösi Mártont a Jobbik elnök-helyettesévé 82,7 százalékkal. A Jobbik alelnökei lettek: Volner János (74,2 %), dr. Apáti István (71,3 %), Z. Kárpát Dániel (70,6%), Hegedűs Lórántné (63,5%), Stummer János (46,4%) és Bana Tibor (45,9%). Szabó Gábort 92 százalékos eredménnyel választották meg a Jobbik választmányi elnökévé.
Jobbik Magyarországért Mozgalom
5. frissítés: az MTI összefoglalója a bemutatkozó sajtótájékoztatóról:
Sneider Tamás, a párt új elnöke célként fogalmazta meg, hogy a Jobbik szociálisan érzékeny néppárt legyen. Ezt úgy írta le, hogy a társadalmi igazságtalanságokat kívánják orvosolni. Hangsúlyozta, hogy nem fognak letérni a néppárti irányvonalról, s szerinte színes egyéniségekből álló elnökség jött létre, amely „talán soha nem volt ilyen jó”.
Sneider Tamás a feladatok közé sorolta a stratégiaalkotást, továbbá az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra készülést. Azt is mondta, a legnagyobb ellenzéki pártként 2022-re még tovább kell erősödniük.
Kérdezték arról, hogy Toroczkai László – aki ugyancsak az elnöki posztra pályázott – arról beszélt, nem voltak egyenlők a feltételek. Reagálásában a választás tisztaságát hangsúlyozta, és úgy vélte: „egy-két kiszólástól eltekintve” mindenki megértette, hogy ez belső ügy.
Korainak nevezte azt a kérdést, hogy mi lesz a Toroczkai László mellett elnökhelyettesi posztra pályázó Dúró Dóra jövője, mint mondta, a következő hetekben értékelik a tisztújítást.
Vona Gábor leköszönt pártelnök szerepét illetően azt mondta, számítanak a tudására és a tanácsaira, mert egy „1 százalékos” pártból “20 százalékos” pártot hozott létre. Sneider Tamás elmondta továbbá, hogy nem tart pártszakadástól vagy komoly lemorzsolódástól.
Gyöngyösi Márton a kilátásba helyezett retorziókról kapott kérdést. Megerősítette, hogy beszédében utalt arra, a párton belüli fegyelmezettség hagy kívánnivalót maga után. Példaként hozta, hogy voltak kiszivárogtatások a kormánypárti média felé.
***
Korábban írtuk: Jobbik-kongresszus: mindkét elnökjelölt a "néppárti" politika folytatását ígéri
Mint ismeretes, ma tartja kongresszusát a Jobbik. A zárt ajtók mögött tartandó gyűlés előtt Snieder Tamás, az egyik elnökjelölt újságírói kérdésre elmondta, szerinte a pártnak szervezeti és strukturális megújulásra van szüksége, mert ha ez nem következik be, nem tudják leváltani a Fideszt 2022-ben. Beszédében egy olyan politikai víziót vázol majd, ami “jelentős mértékben hasonló az eddigi irányvonalhoz, nagy eltérések nem lesznek” - írja a HVG.
Egy esetleges Fidesz-ellenes, teljes ellenzéki összefogásról azt mondta, annak vannak határai, az árokásókkal nem tud összefogni, ilyennek tartja Gyurcsány Ferencet is. “Rajtuk kívül sokan szóba kerülhetnek.” Saját esélyeiről azt mondta, hisz a győzelmében és abban, hogy ő lesz a Jobbik elnöke.
Jakab Péter szóvivő azt mondta, bárki is lesz új elnöke, Vona Gábor politikai örökségét "kell" továbbvinni, ami a néppártosodás. Szerinte Sneider és Toroczkai is ezt követi, hangsúlybeli eltolódásokkal.
Az új elnöksgének meg kell majd küzdeni egy esetleges 660 milliós ÁSZ-büntetéssel. Jakab azt mondta, ennyi pénze nincs a pártnak, vitatják is a büntetés jogosságát, de valahogy megpróbálják majd kifizetni.
Elnök délután egyre, alelnökök később várhatók, a döntésekről a helyszínről számolunk be.
Mindenképpen marad a "néppárti" politika?
A kongresszust a Dürer Rendezvényházban tartják, a két elnökjelölt közül Sneider Tamás azt mondta az ATV-nek, hogy 50 százalék esélye van a győzelemre.
A másik jelölt, Toroczkai László nem akart az esélyekről találgatni, ugyanakkor mindketten leszögezték, hogy a néppárti politikát fogják folytatni.
Jobbikos politikusok a HírTV-nek: