Korábban, még márciusban Volner János közölte, hogy mindenképpen az ÁSZ-büntetésre költik majd a gyűjtésből befolyt összeget, ha azt a jogorvoslati eljárás lezárulta előtt be kellene fizetniük. Novák Előd azonban nemrég közölte, hogy elköltötték az összegyűjtött pénzt - írja az atv.hu.
Zoom
Mint ismert, december elején derült ki, hogy az Állami Számvevőszék összesen több mint 660 milliós büntetés befizetését várja a Jobbiktól. A párt egyből gyűjtést indított, melyből több mint 100 millió forint folyt be.Gyöngyösi Márton az ATV-ben csütörtök este azt mondta, a párt pillanatnyilag olyan helyzetben van, mint a templom egere. Hozzátette: előfordulhat, hogy felfüggesztik a Jobbik állami támogatását, ami gyakorlatilag a csőd kategóriáját jelenti. Rónai Egon kérdésére, hogy nem pont erre gyűjtöttek-e össze több mint százmilliót az emberektől, a frakcióvezető azt mondta: kampányidőszakon vannak túl, ami elég költséges volt.
A műsorvezető ismételt kérdésére, hogy ezek szerint elköltötték a bírságra gyűjtött pénzt, Gyöngyösi azt mondta: kampány közepén voltak, és "választási győzelemre készültek", így nem csak a bírság miatt gyűjtöttek, hanem "a kormányváltás lehetőségéért is", amiben benne lett volna, hogy az Állami Számvevőszéket is átalakíthatják, hogy ne úgy működjön, mint most. "Minden eszközt erre fordítottunk" - jelentette ki Gyöngyösi Márton, aki szerint "összetett dolog volt" ez az adakozás, mert sok ember szerinte a Jobbiknak adta a pénzt, hogy a kampányukat támogassák. (Mi is biztosak vagyunk abban, hogy azért küldték az adományokat, hogy Simicska zsebébe vándoroljanak plakáthelyekért cserébe... - a szerk.)
Végül a frakcióvezető hozzátette: akik kizárólag arra adták a pénzt, hogy abból az ÁSZ-bírságot kifizessék, azoknak vissza fogja a Jobbik fizetni.
Az ugyanakkor kérdéses, hogy miből, mert a frakcióvezető azt is elmondta, hogy július elejével várják az állami támogatás negyedéves részletét, amit, ha nem kapnak meg, nem fognak tudni fizetni - foglalja össze a beszélgetést az ATV honlapja.
Gyöngyösi arról is beszélt, hogy szerinte Novák Előd állításával ellentétben Vona Gábor nem fog visszatérni a politikába. (Vesd ezt össze ezzel: Volner: biztos vagyok Vona visszatérésében, Sneider azért lett elnök, mert vele volt a legbizalmibb a viszonya)
Azt pedig, hogy szakadna a Jobbik, számokkal igyekezett cáfolni. Mint mondta, a választás óta kicsit több mint 120 ember hagyta el a pártot, aki közül 80 teljesen inaktív volt, 40-50 ember aktivitása volt közülük csak kimutatható (ezek szerint csak a képviselők aktivitása mutatható ki Gyöngyösi felfogásában, eddig ugyanis 46 elveszített mandátumról tudunk, és érdemes ezt az összeállítást is böngészni: regionális igazgatók, polgármesterek és képviselők tucatjai hagyják ott a lelkétől megfosztott pártot, alapszervezetek oszlanak fel), viszont több mint 80-an csatlakoztak április óta, így ha ezt összeveti valaki, Gyöngyösi szerint az jön ki, hogy erősödik a párt...