Újra egy platformra kerülve az MSZP-s, DK-s stb. elvtársakkal. Alább olvasható a közleményük.
Zoom
Orbán Viktor veszített
Orbán Viktor veszített - ez a mai európai parlamenti szavazás óta tényként jelenthető ki. A döntés súlyát még tovább növeli, hogy a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból, sőt Orbán Viktor közvetlen barátai és szövetségesei közül is többen támogatták a javaslatot. A Fidesz a hatalmi arroganciája, kompromisszum nélküli politikája és mérhetetlen pénzéhsége miatt feláldozta Magyarországot. Orbán Viktornak semmi sem drága, ha önös érdekeiről van szó. A Sargentini-jelentés - hibáival együtt - nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és demokráciáról. Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák a 7-es cikkely szerinti eljárást.
Orbán Viktornak és a Fidesz politikusainak a bűnbakkeresés, hazudozás és a hazaárulózás helyett önmérsékletet, önkritikát és alázatot kell gyakorolniuk ahhoz, hogy korrigálni lehessen ezt a példátlan büntetést.
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Frissítés: alább olvashatók az elvtársak megnyilatkozásai, lehet keresni a különbségeket...
Ujhelyi István (MSZP, Európai Parlament)
Történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az Európai Parlament meggyőző, pártcsaládok felett átívelő masszív többsége, írja közleményében a politikus. Az EP történetében először indították el a jogállamiság súlyos sérülése miatt egy tagállam kormányával szemben a 7-es cikkelyes eljárást. Egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet, írja.
"Nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavaztam meg a jelentés elfogadását. Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától. Ebben a most elfogadott jelentésben az európai nemzetek képviseletében az Európai Parlament több mint kétharmados többsége erre tett kísérletet."
Jávor Benedek (Párbeszéd, Európai Parlament)
A politikus a Facebookon közölte: Európa nem fogadja el a kettős mércét, és nem engedi, hogy egyes tagállamok kormányai megtagadják polgáraiktól azokat az európai alapszerződésekben foglalt szabadságjogokat, amelyeket más tagállamok polgárai élveznek. "Minden európai polgár, köztük mi magyarok is ugyanazokat az alapvető jogokat élveznünk, ebben nincs mérlegelési lehetősége egyetlen kormánynak sem", írta.
Gyurcsány Ferenc (DK)
Az elmúlt 12 év legnagyobb és legsúlyosabb politikai vereségét szenvedte el Orbán – reagált a Facebook-oldalán a DK elnöke.
Szerinte "ami vereség neki és kormányának, az győzelem az európai Magyarországnak és az európai életet akaró sokaságnak. Eljött az ideje, hogy mindaz a jogfosztás, erőszak, az a számtalan becstelenség, amit elkövettek ne maradjon súlyos következmény nélkül. Európa megtette a magáét, most mi jövünk!"
Liberálisok
Győzött a demokrácia és a jogállamiság iránti igény az Európai Parlamentben, nagy fölénnyel mondtak nemet az Orbán-kormány illiberális politikájára, közölte a párt, üdvözölve a döntést. Hozzátették: Orbán Viktor és a Fidesz évek óta rombolja a magyar demokráciát és a jogállamot, ezzel pedig már Magyarország uniós tagságát is veszélybe sodorták. A Liberálisok remélik, hogy a mostani EP-szavazás eredménye észhez téríti Orbán Viktort és a Fideszt, és ezen túl - tiszteletben tartva az európai értékeket és az alapvető jogokat -, nem kockáztatják tovább hazánk uniós tagságát, írták.
Momentum
A parlamenten kívüli párt szerint a Sargentini-jelentés elfogadása bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor és politikája vállalhatatlan Európában, és arra, hogy a Fidesz konzervatív pártból hivatalosan is szélsőségessé vált. "Orbán Viktor szégyent hozott Magyarországra, saját rövidtávú egyéni politikai érdekeiért feláldozta az ország nemzetközi hírnevét", írták.
Szerintük a jelentés nem a magyarokról, hanem az ország hatalmat minden elé helyező, teljes morális csődben lévő vezetőjéről mond véleményt, ugyanakkor a következményeket mindannyiunknak viselni kell.
Fekete-Győr András elnök a Facebookon azt írta: "miniszterelnök Úr! Ön gyáva módon velünk, a magyar néppel takarózott, amikor megpróbált elbújni az Ön anti-demokrata kormányzását ért bírálatok elől. Magyarország nem Orbán Viktor, nem a Fidesz, hanem sokkal több ennél. A Sargentini-jelentés Orbán Viktor és a Fidesz szegénységi bizonyítványa, nem pedig Magyarországé."
Helsinki Bizottság
A civil szervezet szerint "elbukott az illiberális demokrácia modellje az Európai Parlamentben". Közleményükben azt írták, a 7. cikk szerinti eljárás megindítása egyértelművé tette, hogy az illiberális demokrácia ellentétes az uniós alapértékekkel. A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a magyar politikai rendszerrel kapcsolatban évek óta hangoztatott kritikákat visszaigazolta az Európai Parlament kétharmada. "Talán ez az utolsó pillanat arra, hogy az Unió szervei egyértelmű üzenetet küldjenek a demokráciát és alkotmányosságot lebontó, a rossz magyar példát követő többi tagállamnak is."
Amnesty International
A civil szervezet szerint "történelmi nap a mai, az Európai Parlament képviselői egyértelműen kiálltak a magyar emberek és az egész EU mellett. Egyértelművé tették, hogy az emberi jogok, a jogállam és a demokratikus értékek olyan közös alapot jelentenek minden tagország számára, amiből nem engednek". Az AI szerint a tagországok állam- és kormányfőin a sor, hogy az Európai Tanácsban kövessék a parlament példáját, és még azelőtt cselekedjenek, hogy a magyar kormány helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak.
(Index-gyűjtés)
2. frissítés: Toroczkai: az Orbán-kormányt a magyar választópolgároknak kell leváltani, és nem Brüsszelnek
Korábban írtuk:
Kapcsolódó: