Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester szombaton aláírta a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása.
Tarlós István a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a kormányfő jelenlétében jelentette be, hogy a rendezvény előtt aláírták a „tekintélyes horderejű és széleskörű” megállapodást, amelynek eredményeképpen „a főváros forrásbiztosítási lehetőségei előremozdulnak”.
Továbbá Budapest választott főpolgármesterének és köztestületének jelentős befolyása lehet a főváros fejlődésére – mondta a főpolgármester, hozzátéve: „jelentősebb, mint az elmúlt hetven év során bármikor”.
Orbán: 2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában
Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a főváros napján tartott budapesti ünnepségen. 2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: ehhez a városvezetés és a kormány részéről is jól szervezett, kemény, közösen végzett munkára lesz szükség, ezért hozták létre Tarlós István főpolgármesterrel egyetértésben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.
A 2010 óta elért budapesti eredmények között említette a 4-es metró befejezését, a fonódó villamoshálózatot, az Országház, a Kossuth tér, a Zeneakadémia, a Budai Vigadó, az Erkel Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Ludovika megújítását, valamint több sportberuházást. Folyamatban van továbbá a Városliget rekonstrukciója, az Operaház, az Iparművészeti Múzeum és a 3-as metró felújítása is. Emellett a közfejlesztési tanácsnak hamarosan döntenie kell az új nemzeti öttusaközpontról, sorra nyerik vissza régi fényüket a budai várnegyed történelmi épületei, és rövidesen megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház építése is – sorolta a miniszterelnök.
„Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkodunk” – mondta Orbán Viktor.
Frissítés: Megalakult a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa
Szombaton megalakult a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. A miniszterelnök elnökletével és a főpolgármester társelnökségével ülésező testület minden esetben konszenzussal hozza majd meg döntéseit a legfontosabb budapesti kérdésekről
Erősíti a főpolgármester és a fővárosi önkormányzat szerepét a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos döntésekben a szombaton megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a megalakulást követő sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a miniszterelnök elnökletével és a főpolgármester társelnökségével egy-két havonta összeülő tízfős, a kormány és a főváros által delegált tagokból álló testület minden esetben konszenzussal hozza majd meg döntéseit a legfontosabb kérdésekről.
Zoom
Tarlós István főpolgármester és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója a kormány és a főváros együttműködéséről (Fotó: MTI/Mónus Márton)
Beszámolt arról is, hogy a testület az alakuló ülésén a többi között a HÉV-fejlesztésekkel kapcsolatban hozott döntéseket. A tanács áldását adta a Galvani híd tervezésére.
A kormányt a miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a testületben Palkovics László innovációs és fejlesztési miniszter, Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár képviseli, így minden, a kabinetet érintő kérdésben az illetékes kormánytag jelen lesz – hangsúlyozta.
A testület minden fővárosi fejlesztést megvitat, azokat is, amelyek kizárólag kormányzati forrásból valósulnak meg – ismertette.
Gulyás Gergely Budapest és a kormány közös érdekének nevezte a főváros további fejlődését, mint mondta, ezt szolgálja a miniszterelnök és a főpolgármester által szombaton aláírt megállapodás. Emlékeztetett: az egyezmény Tarlós István feltételeit is tartalmazza, melyeket az újbóli indulásához támasztott a főpolgármesteri posztért.
Ezek többet kívánnak a kormányzat részéről, részben a fővárosi önkormányzat nagyobb bevonását a fejlesztésekbe, és bizonyos feltételeket konkrét fejlesztésekhez, például a 3-as metróéhoz. Így a megállapodás része az is, hogy ha a kormány budapesti ügyeket tárgyal, akkor az ülésen a főpolgármester is jelen van. Ugyancsak része, hogy az állam kötelezettséget vállal bizonyos források biztosítására, többek között a 3-as metró fejlesztésére 80 milliárd forintot nyújt.
Körülbelül ezermilliárdot vár Orbán aláírásától Tarlós
Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.
A főpolgármester hangsúlyozta: innentől kezdve közös eredményként jelenek meg a budapesti fejlesztési projektek, és nem az lesz a lényeg, hogy mi állami és mi fővárosi eredmény. Sokkal biztosabbá válnak a projektek finanszírozásának feltételei. Szombaton elfogadták a tanács ügyrendjét és egy projektlistát is, amelynek végleges preferenciasorrendjét a későbbiekben határozzák meg – közölte.
(MTI - Híradó)