Jelentős pontokon módosítaná az Országgyűlés fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottsága a rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslatot. A dolog pikantériája, hogy a bizottság tagja az eredeti törvényjavaslatot benyújtó Szatmáry Kristóf fideszes politikus is, aki így a saját tervezetéből hátrálhat ki - írja a HVG.
A bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest:
  • Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeknél dolgozókat érintheti a módosítás.
  • Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, vagy idénymunkások.
  • A beosztástól csak írásbeli kérésre lehet eltérni.
A törvényjavaslat másik vitatott pontja azonban, a 36 hónapos elszámolási keret lehetősége nem változik.
Ez a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatként szerepel a parlament honlapján.
A Rogán Antal vezette minisztérium december 4-én (a módosítás benyújtásának napján) azt közölte, a kormány szerint a Munka törvénykönyve módosításának célja, hogy "aki többet akar dolgozni és keresni, az elől le kell bontani a bürokratikus akadályokat".
A kormány szerint két ponton kell a jelenlegi szabályt módosítani, az egyik, hogy
  • a munkavállaló a megfelelő garanciák keretei között további munkavégzésre kapjon lehetőséget, ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez a kormány javaslata szerint mindig a dolgozó beleegyezése szükséges,
  • a másik módosítás szerint a túlórák havi kifizetése mellett – kollektív szerződés rendelkezése alapján – a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői erről szerződésben megállapodnak.
A bizottság által benyújtott javaslat konkrétan nem írja elő, hogy a dolgozónak is bele kell egyeznie a túlórába.
A szakszervezetek hétfőn tárgyaltak Kósa Lajos fideszes politikussal, az eredeti módosító javaslat benyújtójával, ám miután a maximálisan elrendelhető 400 túlórában és a 36 hónapos elszámolási időkeretben nem értek el változást, tüntetnek szombaton.