Egy hete fogták el a lébényi rendőrőrs tizennyolc autópálya-rendőrét, mindegyiküket letartóztatták. A múlt hét keddi akciót gondos előkészítés előzte meg. A Kisalföld információi szerint a rendőrök mindegyike egy helyen tartózkodott, továbbképzésre rendelték be őket Győrbe, sok más társukkal együtt.
Zoom
Fotók: Mészáros Mátyás
Aki jelen volt, azt mondja, a belső csengő sokukban megszólalt, amikor a szolgálati fegyvereket le kellett adni a rendőrség épületében. Az előadás elkezdődött, kinyílt az ajtó, s a TEK-esekkel együtt megjelentek a katonai ügyészség emberei. Egyenként szólították a lébényieket, s vitték is őket kihallgatni.
Az elfogás részleteivel kapcsolatban a Központi Nyomozó Ügyészség a „büntetőeljárás eredményességére" hivatkozva részleteket nem árult el. Arra viszont válaszoltak, hogy „a gyanúsítottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, tiszti rendfokozatú nincs köztük."
Ezzel azonban még nem ért véget az ügy, a lébényi alosztály irányításáért felelős parancsnoka – s állítólag a helyettese is – az akció után kérte a beosztásából való felmentését. (Ők ketten nem keveredtek gyanúba, a húszfős állományból ezért tartóztattak le 18-at.)
A Kisalföld azt írja, egy-két héten belül dől el, ki fogja vezetni a lébényi őrsöt. De ha a beosztásból való felmentés igaz, az sem jelenti a leszerelést; pusztán azt, hogy máshol folytatja majd az illető a rendészeti pályáját. Rendőri berkekben ugyanakkor a bokszban használt K.O.-val egyenértékűnek nevezték a történteket, mondván, egy ilyen helyzet, ahol a beosztotti állomány teljes egészét bilincsbe verik, olyan kiütés, ami után kérdés, kilenc után egy parancsnok tudja-e még folytatni a „meccset".
Mások azt is hangsúlyozták, hogy itt tapasztalt rendőrökről van szó, közülük olyan is akad, aki több mint negyed százada szolgál a rendőrségnél. Az autópálya-rendőrök tudása, tapasztalata, gyorsasága – mondják, akik ismerik a munkájukat – a „sima" helyszínelő rendőrökénél több. Ezért lesz nehéz a pótlásuk.
Már az akció után felmerült, hogy a kiesett tizennyolc ember pótlását hogyan tudja megoldani a rendőrség.
A hivatalos válasz szerint "az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakászán jelentkező közlekedésrendészeti feladatokat a megyei rendőr-főkapitányság a rendészeti igazgatóság személyi állományával a továbbiakban is biztosítja."
Tegnap délelőtt a lébényi őrsnél üres parkoló, zárt ajtó volt, az épületbe nem lehetett bejutni: senki nem volt ott. S ez így lett volna akkor is, ha bajba jutott autósként kopogtattak volna a rendőrség épületének ajtaján - írja a lap.
Zoom