Általában is a legkockázatosabb dolgok közé tartozik közvélemény-kutatási eszközökkel megjósolni a választási részvételi arányt, de különösen nagy a hibalehetőség a rendszerint kevéssé mozgósító erejű európai parlamenti választásokon. Például az öt évvel ezelőtti EP-voksolás előtti utolsó felmérésében a Medián 46 százaléknyi „biztos” szavazót mutatott ki, aztán a valóságos részvételi arány 29 százalék volt. A HVG számára készült friss országos Medián-gyorsfelmérésben a megkérdezettek 51 százaléka állította, hogy biztosan elmegy szavazni az EP-választáson, és ennek alapján talán nem túl nagy kockázat a részvételi arányt a 34–36 százalékos sávban valószínűsíteni - írja a lap.
Zoom
Természetesen a szavazatarányokra vonatkozó méréseknek is megvan a maguk hibahatára, de a Fidesz győzelme nem, csak annak aránya lehet kérdéses. A második helyért viszont nagyon kiegyenlített a verseny: három párt is a 10–12 százalékos sávban van, közülük a Medián prognózisa szerint a Jobbik talán hajszálnyival esélyesebb, de minden bizonnyal szorosan követi majd az MSZP és a Demokratikus Koalíció. A verseny olyan kiélezett, hogy a Jobbiknak az előrejelzésben „megítélt” harmadik mandátuma erősen billeg: ha mégis csak két helyhez jutna, a többlet a Fideszhez kerülne.
Zoom
A pártlista alsó végén lévők közül a Medián a Momentum bejutását valószínűsíti, míg az LMP feltehetőleg 4 százalék körüli eredménnyel búcsúzik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3-3 százalékot kaphat a felmérés szerint.
Zoom
A kutatásról
A felmérést 2019. május 15-e és 18-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, súlyozással korrigálták, így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.
2009-ben 4%-ból lett 15%
Erre hívja fel a figyelmet a Republikon igazgatója, aki a külföldet is próbálja fellármázni e félelmével:
Részletesebben 2009-ről
Ezt mérték májusban:
Zoom
Ez lett belőle:
Zoom
Mindez persze nem jelenti, hogy automatikusan ez fog történni, de azt igen, hogy simán történhet hasonló. A liberálisok rettegése pedig a lehető legjobb előjel.
(Kuruc.info)