A dunakeszi ellenzék, öt párt és egy mozgalom egyetlen közös jelöltet indít a város fideszes jelöltje ellen az őszi polgármester-választáson - jelentették be vasárnap. Abban is megállapodtak, hogy az ötvenezer lakosú Pest megyei város mind a tíz körzetében közös képviselőjelölt indul majd.
Zoom
A Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum és a Mindenki Magyarországa közös sajtótájékoztatója (kép: Fb)
A dunakeszi sajtótájékoztatón a közös polgármesterjelölt, a függetlenként induló Gerner Péter elmondta, hogy több hónapos egyeztető tárgyalások eredményeként jött létre a megállapodás az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) között. Sikerült a város érdekeit szem előtt tartva az ellentétes politikai nézeteket háttérbe szorítani – emelte ki.
A közös jelölt arról is szólt, hogy a gyors ütemben fejlődő agglomerációs városban a lakosság lélekszámának növekedésével nem tart lépést az infrastruktúra fejődése. Kevés az óvodai hely, az óvodák, iskolák zsúfoltak, gyakoriak a közlekedési dugók - példálózott -, hozzátéve, hogy ezen a helyzeten akarnak változtatni. A legfontosabb feladat a zöldfelületek növelése – tette hozzá.
Zoom
Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője és Gerner Péter
Városfejlesztési koncepciójuk összeállításához a következő hetekben a pártok képviselői felkeresik a városban élőket, hogy az ő véleményük szerint alakítsák ki a végleges programot – közölte.
Gerner Péter az MTI-nek azt mondta, hogy informatikusként, menedzserként a vállalkozásában kellő tapasztalatra tett szert ahhoz, hogy a várost sikerrel tudja vezetni, ha elnyeri a választók bizalmát.
Zoom
Gerner Péter tüntet (kép: Fb)
A 2014 októberi önkormányzati választásokon a Budapest melletti város polgármestere Dióssi Csaba, a Fidesz jelöltje lett 51,4%-kal, a második a baloldali összefogás (Együtt-PM-DK-4K!-MLP-Moma) által indított Dr. Horváth István csupán 24%-ot, míg Szombat István a Jobbik jelöltje 13,4%-ot kapott.
A jórészt a város lakóit tömörítő Pest megye 5-ös számó választókerületében tavaly áprilisban azonban Tuzson Bence fideszes képviselő már csupán 43,6%-ot tudott hozni, Rónai Sándor a baloldali pártok színeiben pedig a szavazatok 36%-át kapta. Ekkor a Jobbik jelöltje 15,4%-ot hozott.
Az EP-választásokon már kissé fordulni látszott a kocka: 49%-os részvétel mellett a Fidesz-KDNP listája 44%-ot hozott most május végén, míg a most együttes indulást bejelentő öt párt eredménye kicsit több, mint 46%-os lett - reménykedik a Mérce.
Dunakeszi így újabb város abban a hosszú sorban (Eger, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém), ahol várhatóan közösen, egy polgármester-jelölt mögött sorakozik fel az összes baloldali ellenzéki párt a helyhatósági választásokon.
Olyan cuki, ahogy a Jobbik dunakeszi elnöke felkonferálja a DK EP-képviselője által közvetített performanszot:
(MTI - Mérce nyomán)