Setét Jenő facebookos méltatlankodása után a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) Roma Kezdeményezések Irodája közleményt adott ki, ebben a hvg szerint azt írták:
„Az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a médiáján és a véleményformálóin keresztül fűtötte a gyűlöletet a zsidók, a romák, az LMBTQ közösség tagjai és a menekültek ellen. Ezzel kívánták elterelni a figyelmet a mindent átszövő korrupciót, a demokratikus intézmények lerombolását és a magyarok tömeges kivándorlását" - fogalmazott az iroda igazgatója, Zseljko Jovanovics. Szerinte ez a mostani incidens nem csak e "sérülékeny csoportokra leselkedő nagy veszély előjele", "a gyűlölet az egész magyar társadalmat fenyegeti".
"Mindeközben azt látjuk, hogy az iskolák és a kórházak anyagi forrásai szűkösek, az egyetemeket és a Tudományos Akadémiát megfosztják függetlenségüktől".
A közlemény úgy zárul:
Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok Magyarországon és Európában a romák jogegyenlőságéért és egyenrangúságáért küzdöttek, a ’90-es évek elejétől 330 millió dollárnyi támogatást nyújtottak oktatásra, művészetre, kultúrára, a civil részvétel és aktivitás ösztönzésére a roma közösségekben. Továbbra is elkötelezettek vagyunk ennek az örökségnek a folytatásában és támogatjuk a roma civil társadalmat Magyarországon.