Nem küldte el alkotmánybírósági kontrollra, hanem aláírta a köztársasági elnök a törvényt, ami alapján a kormány elveszi a kutatóintézeti hálózatot az Akadémiától.
Tudósok és művészek egy része kérte a köztársasági elnököt, ne írja alá az MTA megregulázásáról szóló törvényt, de Áder János már aláírta azt. Ez az Országgyűlés oldalán látható a törvény státuszát végigkövető "Iromány adatai" részen: 2019. 07. 12.: Köztársasági elnök aláírta.
"A törvény ellen nagy nemzetközi és hazai tiltakozás zajlott, a tudomány és kutatás szabadságának megsértéseként értékelte a közvélemény azt, hogy a kormány elvenné az MTA-tól a kutatóintézeti hálózatot, és egy olyan intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá helyezné, amelynek vezetőit a miniszterelnök nevezi ki" - fogalmaz saját szájíze szerint a HVG.
Erről nyílt levelet írtak a német tudományos központok is, és az Európai Bizottság is többször jelezte a kormánynak, ne szűkítse a kutatási szabadságot - sorolja a sirámokat a libsi lap. A ballib ellenzék egyébként az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt.
(HVG nyomán)