A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, valamint nagyobb értékre és kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt.
A vádlottak 2016. november elejétől 2018. május végéig terjedő időszakban Miskolc területén rendszeresen tulajdonítottak el könnyűfém felniket, acél keréktárcsákat gumiabroncsokkal együtt oly módon, hogy azokat a gépjárművekről szakszerűen leszerelték.
A cselekmények során egyikük mindig figyeléssel biztosította a másik két vádlottat, akik az utcán parkoló autókról levették esetenként mind a négy kereket. Az egyik autószalon udvarán parkoló, értékesítésre váró autóról is leszerelték a négy darab könnyűfém felnit, a rajta lévő gumiabroncsokkal. Egy szintén az utcán parkoló tehergépjármű ablakát betörték, amelyből rádiós magnót, led izzókat, pendrive eszközt és kisebb értéktárgyakat vittek el. Továbbá Miskolc területén lévő garázst is feltörtek, ahonnan elektromos eszközöket és szerszámokat, valamint ruhadarabokat tulajdonítottak el.
Az egyes elkövetések alkalmával tízezres tételtől több százezer forintig terjedő összegű kárt okoztak, míg az autószalon esetében milliós összegű volt a kár, amely azonban a nyomozás során az autókerekek lefoglalásával és a sértett részére történt kiadásával megtérült.
A vádlottak Miskolcon kívül Ausztria területén is követtek el bűncselekményt. Scharding településen egy cég telephelyén az épület ajtaját felfeszítették, és onnan százas nagyságrendben tulajdonítottak el gumiabroncsokat, valamint alufelniket is elvittek közel 8 millió forint értékben.
Az ügyészség a bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottakkal szemben börtönbüntetést és mellékbüntetésként közügyektől eltiltást, továbbá vagyonelkobzást indítványozott - közölték honlapjukon.