A Veszprém Megyei Főügyészség hozzátartozók közötti erőszak miatt indult megelőző távoltartás elrendelése iránti bírósági polgári nemperes eljárásban lépett fel, melynek eredményeként a Veszprémi Járásbíróság elrendelte, hogy egy pakisztáni állampolgárságú férfi 60 napig köteles magát távoltartani a volt élettársától, illetve erre az időre a közösen lakott ingatlanukat is el kell hagynia.
Zoom
Illusztráció
Az ügyben egy Balaton-parti településen élő 68 éves nő tett bejelentést 2019. szeptember 2-án azzal, hogy volt élettársa a lakrészének ablakát betörte, majd őt ököllel többször megütötte, az elmúlt időszakban pedig megöléssel is fenyegette. A nő a bántalmazás miatt nem kívánt büntetőeljárást kezdeményezni, de a férfival szemben rendőri intézkedést, illetve megelőző távoltartást kért.
A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény rendelkezései szerint a rendőrség helyszíni intézkedés során észleltek alapján hivatalból, illetve bejelentés nyomán is elrendelhet ideiglenes megelőző távoltartást, ha az eset összes körülményéből megalapozottan következtetni lehet a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére. Jelen ügyben a rendőrség a bántalmazott elmondása és a helyszínen tapasztaltak alapján haladéktalanul döntött az ideiglenes, 72 órára szóló megelőző távoltartásról, és határozatát egyidejűleg megküldte a megelőző távoltartás elrendelésre illetékes Veszprémi Járásbíróságnak.
Tekintettel arra, hogy az ügyész a bíróság eljárásában felléphet, a Veszprém Megyei Főügyészség élt ezen jogával, és az ügyben tartott személyes meghallgatáson a megelőző távoltartás elrendelését indítványozta. A járásbíróság jogerős végzésében a bántalmazott asszony kérelmének, illetve az ügyészi indítványnak helyt adott, és 60 napig elrendelte a megelőző távoltartást, melynek hatálya alatt a bántalmazó köteles magát a bántalmazott lakóhelyétől távoltartani, továbbá köteles tartózkodni attól is, hogy a volt élettársával közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe lépjen.
A megelőző távoltartás szabályainak megszegése szabálysértésnek minősül, amely elzárással sújtható - közölte honlapján az ügyészség.