Az önkormányzati választás közeledtével egyre több ellenzéki politikus folytatná munkáját kormánypárti színekben: Balatonfűzfő polgármestere harminc év után hagyta ott az MSZP-t, hogy a KDNP támogatásával újrázzon, a XIII. kerületben pedig egy volt LMP-s politikus fogadta el a Fidesz felkérését.
Marton Béla, Balatonfűzfő függetlenként megválasztott polgármestere 1990 óta volt az MSZP tagja, de idén nyáron otthagyta a szocialistákat, és belépett a KDNP-be. Az október 13-i választáson ugyancsak függetlenként, de már új pártja támogatásával indul újra a posztért – erősítette meg a 24.hu értesülését Latorcai János, a kereszténydemokraták veszprémi elnöke. Az ügy pikantériája, hogy a Fidesz–KDNP-nek van már Fűzfőn polgármesterjelöltje, Lajkó Frigyes, a portál érdeklődésére viszont egyik érintett sem kívánt nyilatkozni.
Harrach Tamás, a Fidesz XIII. kerületi képviselőjelöltje közösségi oldalán számolt be arról, hogy Tempfli Józsefet, az LMP-ből pár hete kilépett önkormányzati képviselőt megkereste, hogy a kerületért végzett munkáját a Fideszben folytassa. Tempfli igent mondott, aminek „elsősorban a kerület a nyertese”. – A XIII. kerület ne veszítsen el egyetlen értékes közösségi embert sem, mert egyes országos pártvezérek csődbe viszik a pártjukat, és lehetetlen helyzetbe hoznak ezzel értékes helyi embereket – tette hozzá a kormánypárti politikus.
– Az alkalmasság fontos feltétel az önkormányzati választáson, a kormánypártoknak pedig alkalmas, kipróbált polgármesterjelöltjei vannak – hangoztatta Kocsis Máté a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban rendezett lakossági fórumán. A Fidesz frakcióvezetője a választók súlyos becsapásának nevezte azt a baloldali retorikát, miszerint az ellenzék azért akarja elfoglalni az önkormányzati székeket, hogy elégtételt vegyen vélt vagy valós sérelmeiért, és ezekből a pozíciókból buktathassa majd meg később a kormányt.
– Polgármestert nem országos politikai meccsek megvívására választunk, hanem arra, hogy segítsék településük fejlődését – jelentette ki. Kocsis Máté szerint a kormánypártok szerencsés helyzetben vannak, mert soraikban olyan kipróbált, tapasztalt, harcedzett és bevált polgármesterek vannak, akik képesek irányítani egy falvat vagy várost. Ezzel szemben az ellenzéki oldalon alkalmatlan jelöltek sorakoznak
Közben lezárult a megyei listák és a kompenzációs listák bejelentési határideje is.
(Magyar Nemzet)