A Mi Hazánk Mozgalom Lakos Imre, a XI. kerület polgármesteri kabinetvezetőjének leváltását követeli, és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz – közölte Novák Előd, az ellenzéki párt újbudai önkormányzati képviselője szerdán sajtótájékoztatón.
Az ellenzéki politikus azt mondta: Lakos Imre, „az egykori SZDSZ-es politikusbűnöző” lett az ország ötödik legnagyobb önkormányzata, Újbuda második embere, miután László Imre, a kerület DK-s polgármestere kabinetvezetővé nevezte ki őt.
Zoom
Molnár Gyula, Újbuda egykori vezetője és helyettese, Lakos Imre (j) a vádlottak padján (kép: MTI)
Novák Előd azt mondta, Lakos Imre máris “keresztülnyomott” az önkormányzat gazdasági bizottságán “egy kisebb korrupciós ügyet”. Azzal kapcsolatban felidézte: a 24.hu másfél éve közölt cikket arról, hogy a hivatalos és a környékbeli árak feléért-harmadáért “juthat ingatlanhoz” egy cég, amelynek a DK politikusa, Élő Norbert a vezérigazgatója.
Akkor ettől a szerződéstől a „média hatására” elálltak – emlékeztetett Novák Előd, hozzátéve: de „most Lakos Imre egyik első teendője volt keresztülnyomni ezt az ügyet a gazdasági bizottságon”.
Az említett Fadrusz utcai önkormányzati ingatlanról a Mi Hazánk politikusa azt mondta, a bérleti díj több mint felét arra hivatkozva engedik el, hogy az eddigi irodai funkciót képzőművészeti bemutatóteremre módosítják. Novák Előd közölte: elfogadhatatlan számukra az az érvelés, amely szerint Újbuda kulturális városközpontjában adható ilyen kedvezmény, már csak azért is, mert álláspontjuk szerint az ingatlan nem a szorosan vett kulturális városközpontban, hanem csak a közelében található.
A Mi Hazánk újbudai önkormányzati képviselője beszámolt arról is, hogy amikor a gazdasági bizottság ülésén az előterjesztése ellen – egyedüliként – nemmel szavazott, Lakos Imre szemétnek nevezte őt. Novák Előd bejelentette: pártja az ügyben hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz, és követeli a kabinetvezető leváltását.
(MTI)
Frissítés: "Közös megegyezéssel" távozik a politikusbűnöző
Közös megegyezéssel megszűnt László Imre újbudai DK-s polgármester kabinetfőnökének, Lakos Imrének a munkaviszonya.
László Imre csütörtökön, a Facebook-oldalán azt írta: "ezen a héten arra a döntésre jutottunk (...), hogy közös munkánkat befejezzük. Lakos Imre munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntettük".
Hangsúlyozta: Újbuda fejlődése érdekében elkerülhetetlen, hogy a XI. kerület vezetése az önkormányzati testületben és a hivatalban egyaránt erős politikai, szakmai, emberi egységre épüljön.
"Egyetértettünk abban (...), hogy fontosabb az egységes, közös cselekvés, mint az azt esetleg akadályozó véleménykülönbség" – fogalmazott a polgármester, köszönetet mondva Lakos Imrének az eddigi munkájáért.
(HVG)
Szombati frissítés: Lássuk hát, hogy ki hazudik!
Novák Előd fejezze be a hazudozást! - írta közleményben csütörtökön a DK, válaszul arra, hogy a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke korábban Lakos Imre XI. kerületi polgármesteri kabinetvezető leváltását követelte.
A DK szerint Novák Előd sajtótájékoztatóján azt "hazudta": az újbudai polgármester kabinetvezetője korrupciós ügybe keveredett azzal, hogy a piaci ár feléért-harmadáért juttatott ingatlanhoz egy DK-közeli céget.
A DK szerint Novák Előd "egy egyszerű előterjesztést sem tud értelmezni". A szóban forgó ingatlan bérleti szerződésének meghosszabbítását a jelenlegi bérlő kérte az önkormányzattól. Újbuda közgyűlésének gazdasági bizottsága - a kulturális bizottsággal együtt - eleget tett a kérésnek, és azt is engedélyezte, hogy a bérlő a jövőben kulturális tevékenységet folytasson, "természetesen a bérleti díj csökkentése, vagy bármilyen egyéb kedvezmény nélkül".
A piaci alapú bérbeadást egyedül Novák Előd nem szavazta meg, a vita és a döntés szó szerinti jegyzőkönyve hozzáférhető lesz az ujbuda.hu honlapon, a bérlő pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket Novák Előddel szemben - tudatta Varga Gergő, a DK újbudai frakcióvezetője a közleményben.
Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, újbudai önkormányzati képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Lakos Imre "keresztülnyomott" az önkormányzat gazdasági bizottságán "egy kisebb korrupciós ügyet". Novák bejelentette, hogy pártja hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz az ügyben.
Novák sajtótájékoztatója után néhány órával László Imre, Újbuda DK-s polgármestere Facebook-oldalán azt írta: "ezen a héten arra a döntésre jutottunk (...), hogy közös munkánkat befejezzük. Lakos Imre munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntettük".
"Egyetértettünk abban (...), hogy fontosabb az egységes, közös cselekvés, mint az azt esetleg akadályozó véleménykülönbség" - fogalmazott a polgármester, köszönetet mondva Lakos Imrének eddigi munkájáért - adta hírül az MTI nyomán az ATV.
Novák: Íme egy kis korrupciós előterjesztés
Íme egy kis korrupciós előterjesztés, amibe a Mi Hazánk tiltakozása nyomán végül belebukott a DK főhadiszállásának tekinthető Újbudán a polgármester kabinetfőnöke, a XI. kerületi DK-elnök Lakos Imre - írja közösségi oldalán a Mi Hazánk alelnöke. Alább a folytatás.
Délelőtt tartottam leleplező sajtótájékoztatót Lakos leváltását követelve, ami délután meg is történt, a DK-s polgármester már mossa kezeit. A feljelentést azonban megtettem ezt követően is hivatali visszaélés gyanúja miatt – ugyanezen a jogcímen ítélték Lakost másodfokon börtönbüntetésre (azonban a politikai maffia összefonódásait jól mutatja, hogy végül az MSZP korábbi alkotmánybíró-jelöltje (!) a nyilvánvaló elfogultság ellenére felmenthette őt a Kúrián).
A visszaeső politikusbűnöző Lakos Imre kinevezése ellen már novemberben tiltakoztam, de az utolsó csepp a pohárban a polgármesternél is ez az amúgy kisebb korrupciós ügy lehetett, ami ellen egyedüliként szavaztam az ország ötödik legnagyobb önkormányzatának gazdasági bizottságában.
„Áron alul juthat ingatlanhoz a DK politikusa a fideszes kerületben” – olvastam fel a 24.hu tavalyi címét ugyanarról az ingatlanról a bizottsági ülésen, ami miatt Lakos szemétnek nevezett ott engem. A DK frakcióvezetőjének közleménye szerint Novák Előd "egy egyszerű előterjesztést sem tud értelmezni", és "természetesen a bérleti díj csökkentése, vagy bármilyen egyéb kedvezmény nélkül" hosszabbították meg a vitatott szerződést. Ezzel szemben az előterjesztésből is tisztán látszik az 55%-os díjcsökkentés a Kulturális Városközpont kedvezményes díjszabására való hivatkozással, miközben a sorok közt kiolvasható: nem is az egzaktan meghatározott Kulturális Városközpontban van a DK-s politikus Élő Norbert cége által bérelt önkormányzati ingatlan. Most akkor ki nem tud előterjesztést értelmezni?
Zoom
A legnagyobb DK-s vezetésű önkormányzat második embere volt kabinetvezetőként az előterjesztést átnyomó Lakos Imre, aki Újbuda nyakára hozta az önkormányzat jogi képviselőjének a szintén visszaeső politikusbűnöző Czeglédy Csabát is, ő korábban Lakost képviselte egy korrupciós váddal szemben. Karácsony Gergely fővárosi stábjában pedig továbbra is szerepet kap Lakos Imre a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) elnökségi tagjaként havi 483 ezer forintért, ráadásul a BVH felügyelőbizottságának elnöke pont Élő Norbert lett, akinek bérleményét Lakos az első teendői közt vette kezelésbe, mivel párttársáról van szó: korábban Kőbányán, a mostani önkormányzati választásokon pedig a XII. kerületben kapott ki mint DK-s polgármesterjelölt.
Kapcsolódó: