/Képekkel frissítve./
A tizennégy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben.
A település fölött magasodó Borsó-hegyre 2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.
Zoom
(Kép: Index - archív)
A megemlékezésen - mint minden évben - ezúttal is jelen volt a tragédia egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte elvesztett katonatársai emlékművénél koszorúját.
A tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszket Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter koszorúzta meg, az emlékműnél és a kopjafáknál mécsesek égtek.
Zoom
Martin Farkas (j), a szerencsétlenség egyetlen túlélője tiszteleg a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizennegyedik évfordulóján tartott megemlékezésen a Borsó-hegyen állított emlékhelyen, a tragédia helyszínén 2020. január 19-én. Mellette Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, Daniel Zmeko a szlovák hadsereg vezérkari főnöke, Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter (b-j) (MTI/Vajda János)
Zoom
Szlovák katona a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizennegyedik évfordulóján tartott megemlékezésen a Borsó-hegyen állított emlékhelyen, a tragédia helyszínén (MTI/Vajda János)
(MTI)