Egy csapatnyi középiskolás ült le idős holokauszt-túlélőkkel beszélgetni, hogy megtudják, milyen volt hasonló korú fiatalnak lenni a világháború idején. A személyes történeteket aztán színházi előadássá formálták, és kivitték az utcára is - adja hírül boldogan a 24.hu.
Zoom
Fotók: Marjai János/24.hu
Az "érzékenyített" fiataloknak idős emberek sztorizgattak, akik Budapesten élték át a második világháborút (és ettől máris holotúlélők lettek).
Zoom
A tizennyolc gimnazista a Személyes Történelem produkció keretében ült le kisebb csoportokban beszélgetni nyolc "túlélővel", majd az interjúk során megismert sorsokat – vagy sorstalanságokat – színházi előadásban dolgozták fel két színházi szakember, Kallós Viola és Borbás Gergő vezényletével. És természetesen a Nemzetközi Holokauszt Emléknapra időzítették (egészen pontosan a január 26-27-i emléknapokra, ugyanis minden héten van néhány - a szerk.).
Zoom
Borbás Gergő és KallósViola - arcukon letörölhetetlenül a több ezer éves kiirtottság
Maga a kezdeményezés amúgy Hollandiából indult, ahol a felszabadulás előestéjén, május 4-én az egész országot elborítják a második világháborúra emlékező programok. A program egyik elindítója, Hanna Timmers tavaly kereste meg Kallós Viktóriát azzal, hogy nem szeretnének-e Budapesten is egy ilyen ifjúsági projektet szervezni, persze ezt nem a holland felszabadulásra, inkább a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjára időzítve. Hát persze hogy akartak.
Zoom
Kallós Viola szerint már tavaly is látszott, hogy "az ilyen párbeszédre hatalmas szükség van Magyarországon". Akkor még az idősek között vegyesen voltak zsidó és "nem zsidó származásúak", ám idén a fiatalok kizárólag "holokauszt-túlélőkkel" interjúztak.
Zoom
Néhány érdekesség a cikkből:
  • Az egyik meginterjúvolt "túlélő" elmondta, hogy a Londonban élő unokatestvérét állandóan hívják előadni, míg őt szinte soha. Most végre elbüszkélkedhet majd neki, hogy az ő emlékeire is kíváncsiak voltak Budapesten. (Biztosra vehetjük, hogy az őt évtizedek óta kínzó szereplési vágya nem színezteti ki vele a történeteit...)
  • A diákok között akad olyan is, akinek volt "holokauszt-túlélő" rokona, és annyit tud róla, hogy annak idején őt is majdnem a Dunába lőtték, de szerencsére sikerült megmenekülnie. (Így szokott ez lenni a holotörténetekkel: majdnem elgázosították, de valahogy mégsem...)
  • Az idős hölgy rokonai Izraelben élnek. (De azért szinte biztos, hogy a többi "sorstársukkal" együtt ők is hizlalják a hazug hatszázezres-hatmilliós számadatot...)