Törvényesítené a szegregációt az oktatásban a Mi Hazánk Mozgalom, továbbá kártérítést követel azon magyar családoknak, akiknek a spontán szegregáció miatt el kellett hagyniuk például a gyöngyöspatai iskolát.

Miért nekik jár a kártérítés, és nem az elüldözött magyar gyerekeknek? (illusztráció)
– Megítélésünk szerint a kormány fordítva ül a lovon, ahogy a szegregációhoz közelít, mivel nem megszüntetni, hanem törvényesíteni kellene azt, és kártérítés azoknak a tisztességes magyar családoknak járna, akiknek az élhetetlen körülmények miatt más településre kellett vinniük gyermekeiket – mondta Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese. Hozzátette, a Fidesz is elismerte, hogy ezeket a gyermekeket el kellett vinni, mégsem jár nekik semmi, és ez fel sem merült, pedig ezen gyermekek tanulási joga sérült.
– Azokat kellene kiemelni, akik a problémát okozzák. Nem a kártérítési törvényen kell változtatni, hanem a köznevelési törvényben ki kell mondani, hogy az elkülönítés lehet jogszerű, és vannak olyan esetek, amikor a szegregáció mindenkinek jobb megoldást jelent – fogalmazott Dúró Dóra. Megítélése szerint megfelelő szakembereknek, szakértői bizottságoknak lenne lehetőségük arra, hogy megállapítsák, kik azok, akik alkalmasak az integrált nevelésre, és kik azok, akiket külön intézményekben, akár bentlakásos iskolákban kellene tanítani.
– A Mi Hazánk felszólítja a kormányt, hogy a spontán szegregációt elszenvedő családoknak biztosítsanak és juttassanak kártérítést, nem csak Gyöngyöspatán, hanem szerte az országban – hangsúlyozta Dúró Dóra.
(Magyar Nemzet)