2020. május 29., péntek, Magdolna, Léna napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:42 Látogatható az egykori szovjet atombunker Dunavarsányban22:12 "Mesterséges esővel" előznék meg az erdőtüzeket Indonéziában21:50 Minneapolisban újra eljött a lehetőség egy jó kis fosztogatásra21:41 Franciaország az Európán belüli határok június 15-i megnyitását szorgalmazza21:20 30 migránst végzett ki egy líbiai embercsempész családja20:45 Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében20:28 A cigánybűnözés ellen vonult a Mi Hazánk és több szurkolói csoport, a rendőrök tüntetőket vegzáltak19:24 Cserkésztüzek lobognak hazánk szétszakításának 100. évfordulóján18:42 Az alkoholproblémák 29 gén számlájára írhatók18:24 Megint bemocskolták az úzvölgyi temetőt a magyargyűlölő, történelemhamisító oláhok18:16 Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt17:57 Újabb adalék az úzvölgyi katonasírok történetéhez17:27 Iskolaőrséget hoz létre a kormány, 12 év felett büntethetők lesznek a tanárokra támadó cigánybűnözők17:14 Több ezer embert bocsát el a Boeing, és újraindítja a 737 MAX gyártását16:39 Öten meghaltak egy balesetben a 710-es főúton Balatonkenesénél
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Koronavírus-ügyben is a szokásos csetepaté ment ma a parlamentben

Reklám

A viharos hétfői nap után – amikor az ellenzék nem szavazta meg, hogy házszabálytól eltérve napirendre kerülhessen a kormány által beterjesztett koronavírus-törvény – kedden napirend előtt vitáztak a képviselők az előző nap történtekről.
A DK frakciójában ülő Bősz Anett azt kérdezte a jelen lévő fideszesektől, hogy ha a veszélyhelyzet alatt hozott rendkívüli intézkedések között van határideje a hiteltörlesztési és járulékfizetési moratóriumnak, akkor miért nincs határideje a veszélyhelyzetnek.
Zoom
Fellélegezhetünk, Bősz Anett nem kapja el a vírust (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Felidézte, hogy minden lehetőség adott ahhoz, hogy a parlament átálljon home office-ra, és a képviselők 15 naponta online szavazással meghosszabbítsák a rendkívüli jogrendben hozott kormányrendeletek hatályát. "Egyetlen időkorlatot kellett volna elfogadni: 15, 30 vagy 60 nap, akár önök is megmondhatták volna" – közölte Bősz, aki szerint a Fidesz nemcsak a közjogi, hanem a járványügyi helyzetet sem vette komolyan, ugyanis B. Nagy László (Fidesz) megszegte a házi karantént, és bement a parlamentbe. A kormánypárti politikust a párbeszédes Szabó Tímea feljelentette a karantén elhagyása miatt.
Bősz kitért arra is, hogy Orbán hétfőn a fideszes képviselőket az ország 133 legbátrabb emberének nevezte; az ellenzéki politikus szerint a legbátrabb magyarok az egészségügyben dolgoznak.
Megszavazták volna, ha...
Az összes ellenzéki képviselő megszavazta volna a koronavírus-törvényt, ha bekerül, hogy a kormányrendeletek hatálya 90 nap, és meghosszabbítható – közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Tóth szerint tíz év után először történhetett volna meg, hogy a parlament egyhangúlag ad bizalmat a kormánynak, „gesztust kértünk a miniszterelnöktől” – mondta.
Hazugság, hogy az ellenzék nem járult hozzá a veszélyhelyzet fenntartásához, mivel a veszélyhelyzet most is fennáll, annak kezdetéről és a végéről is a kormány dönt – reagált Tóth a fideszes vádakra. Azt is felidézte, hogy a napokban lejáró, már kihirdetett kormányrendeleteket újból ki tudják hirdetni, semmi sem akasztja meg tehát az intézkedéseket. "Önök és a miniszterelnök nem a vírust akarják legyőzni, hanem minket, ellenzéki képviselőket" – jelentette ki Tóth.
Szerinte ha már megakadályozásnál tartunk, felmerül a kérdés, hogy ki akadályozta meg, hogy az elmúlt 60 napban felkészítsék az egészségügyet a válsághelyzetre, és ki akadályozta meg azt, hogy stadionok és luxusberuházások helyett az egészségügyre és az ott dolgozók bérére költsenek.
Diktátorozó jobbikosok
A Jobbik részéről Brenner Koloman arról beszélt, hogy még a római időkben is volt időkorlátja a diktátori felhatalmazásnak – ezt megtanulhatta volna Orbán Viktor is, ha nem Soros-ösztöndíjjal olvasgatja Oxfordban a Népsportot, amit állítólag a képviselő ismerősének az apja küldött a későbbi miniszterelnöknek.
Brenner szerint nem bíznak az emberek abban, hogy a kormány nem él vissza a hatalommal, például azért, mert a tegnapi szavazás óta uszítanak az ellenzék ellen – utalt arra, hogy Kocsis Máté a Facebookon név szerint felsorolta, kik azok a képviselők, akik leszavazták, hogy a házszabálytól eltéréssel napirendre kerülhessen a koronavírus-törvény.
„Miután tíz éve kétharmaddal kormányoznak, az önök felelőssége, hogyan készültek fel erre a veszélyhelyzetre” – mondta Brenner.
Addig üléseznek, amíg a helyzet engedi
Az ellenzéki kritikákra Völner Pál, igazságügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a hétpárti egyeztetésekről az ellenzék több szövegszerű javaslatát beépítették a törvényjavaslatba és kijelentették hétfőn, hogy a Btk.-módosításról is tárgyalhatnak. Az ellenzék viszont mereven ragaszkodott az időkorláthoz.
Völner szerint mindaddig ülésezni fog a parlament, amíg a járványügyi helyzet engedi. A koronavírus-törvénynek és a veszélyhelyzetnek pedig igenis van határideje, ami maga a járványügyi helyzet.
"Remélhetőleg minél előbb el fog jönni az a nap, amikor vissza lehet vonni a rendkívüli intézkedéseket, kíváncsi leszek, hogy amikor a kormány visszavonja majd a veszélyhelyzetet, az ellenzék bocsánatot fog-e kérni az elmúlt napok hisztériakeltéséért és a diktatúrázásért" – mondta Völner.
Dömötör Csaba államtitkár szerint hazugság az az ellenzéki állítás, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével teljhatalma lett Orbánnak, ugyanis a törvény világos: a rendkívüli jogosítványok a járvánnyal függenek össze. A határidő hiányáról elismételte, hogy senki sem tudja, meddig tart a járvány, ezért nem építettek időkorlátot a koronavírus-törvénybe.
A politikus szerint az sem garantálható, hogy a tömeges megbetegedések szakaszában meg lehet őrizni a parlament döntésképességét, a vírustörvénnyel erre a helyzetre is készülnek. Felidézte, hogy Karácsony Gergely a járvány miatt nem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését. „Akkor miért nem diktatúráztak?” – kérdezte Dömötör, aki arról is beszélt, hogy az ellenzék járványügyi javaslatainak egy részével a Fidesz is egyetért.
Orbán Balázs államtitkár szerint mindenki emlékezni fog arra, hogy mi történt a parlamentben, amikor az ellenzék nem szavazta meg törvény napirendre vételét hétfőn.
Önök voltak azok, aki a vészterhes időkben nem álltak a kormány mellé, és nem támogatták a veszélyhelyzet fenntartását – jelentette ki. Szerinte az ellenzék a koronavírus elleni védekezéshez eddig mindössze egy nem szavazattal járult hozzá.
Orbán szerint az ellenzéki képviselők láthatóan nem olvasták el a törvényjavaslatot és az Alaptörvényt sem, különben tudnák, hogy „az Országgyűlés bármikor dönthet a felhatalmazás visszavonásáról”. Egy problémájuk van, hogy a döntés a többség kezében van – jelentette ki az államtitkár, aki szerint az az ellenzék gondja, hogy nem tudja zsarolni a kormányt.
Rétvári Bence államtitkár szerint mivel kedden nem tudják elfogadni a törvényt és meghosszabbítani a 15 nap után lejáró rendeleteket, „hétvégén bizonytalan helyzet” lesz, az egyik lejáró rendelet például a határok lezárásáról szól. Halász János frakciószóvivő pedig arról beszélt, hogy az ellenzék nem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready