A Mi Hazánk Mozgalom a felelős ellenzék, ezért a demagóg 13. havi nyugdíj helyett igazságos nyugdíjrendszert és hatékonyabb gazdaságmentő intézkedéseket szorgalmaz. Nem támogatjuk Orbán Viktornak a 14. havi nyugdíjra vonatkozó, 2006-os ígéretét, sőt a Mi Hazánk az egyetlen párt, mely a 13. havi nyugdíj bevezetését sem támogatja, tiltakozunk a mostani gazdasági válságban különösen felelőtlen ígérgetés ellen. A már így is törvényileg garantált inflációkövető nyugdíjemelésen túli juttatás társadalmilag akkor lesz igazságos, ha majd 13. havi fizetést is kap mindenki... - írja közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke. Alább a folytatás.
De szorgalmazzuk a 12 éve változatlan, 28 500 Ft-os nyugdíjminimum jelentős megemelését, egyúttal a nyugdíjplafon visszaállítását, a kommunista luxusnyugdíjak eltörlését, a tisztességes gyermeknevelést elismerő nyugdíj-kiegészítést és többek közt a mindig is méltatlanul alulfizetett ápolók, szociális dolgozók nyugdíjának megemelését.
A veszélyhelyzetben pedig a nyugdíjasok számára korlátlan ingyenes telefonálási lehetőséget kellene biztosítsanak a távközlési cégek (a Mi Hazánk Mozgalom által folytatott érintésmentes bevásárlási misszió mellett ezzel a javaslatunkkal segítenénk az időseket), erre azonban sajnos nem hajlandó kötelezni a kormány a most extraprofitra szert tevő, jellemzően multinacionális hátterű vállalatokat, ahogy nincs szó szolidaritási bankadóról sem, ez az intézkedés csupán előrehozott adóbefizetést jelent.
Elfogadhatatlan, hogy az öregségi nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan, és botrányosan alacsony: 28 500 Ft, miközben a létminimum 100 ezer forinthoz közelít, bár pontos számot nem tudunk, mivel a KSH 2015 óta nem hajlandó közzétenni azt, illetve ezáltal a létminimum alatt élők számát, mely kb. a magyarok egyharmada.
Az állami nyugdíjplafon 2013-as eltörlését követően ideje visszaállítani azt a sokszázezres nyugdíjak korlátozása érdekében.
A Mi Hazánk szintén immár egyedüli pártként szorgalmazza a kommunista luxusnyugdíjak megvonását is, hiszen még mindig éves szinten milliárdos tétel az alanyi vagy özvegyi jogon folyósított juttatások (MSZMP KB-tagok: pl. Kovács László, KISZ KB-tagok: pl. Gyurcsány Ferenc, besúgó békepapok, vérbírók, vérügyészek, Munkásőrség vezetői stb.).
Szorgalmazzuk a tisztességes gyermeknevelést elismerő nyugdíj-kiegészítést, szülői életjáradékot a gyermekeik által befizetett adókból a társadalmi igazságosság jegyében, így hazánk legnagyobb problémájára, a katasztrofális demográfiai helyzetre is pozitív hatással lenne az elismerés, ezáltal a fenntartható államháztartást is elősegíti.
Végül tisztességes nyugdíjat szeretnénk a mindig is méltatlanul alulfizetett ápolók, szociális dolgozók és hasonló társadalmi hasznosságú, mégis rendkívül alacsony bérezésű hivatások nyugdíjszámításának kompenzáló indexálásával.
A 13. havi nyugdíj bevezetését egyhangú elnökségi döntéssel utasította el a Mi Hazánk. Ugyanis az felelőtlenség különösen a gazdasági válságban, de egyébként is az elöregedő társadalmunkban, pláne az adót nem fizető cigányság népességrobbanása és az adófizetők nyugatra vándorlása mellett, amikor az eltartók és eltartottak arányának durva romlása folyik, ami miatt nemhogy a nyugdíjrendszer, de az egész társadalombiztosítás, sőt maga az államháztartás fenntarthatósága is kérdéses.
Az ATV megbízásából készített, 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a társadalom többsége ellenzi a 13. havi nyugdíj bevezetését, és a legolvasottabb jobboldali hírportál, a Kuruc.info jóval nagyobb számú, bár nem reprezentatív, folyamatban lévő szavazása is ezt mutatja. Az Országgyűlésben azonban egyelőre sajnos csak a Mi Hazánk Mozgalom ellenzi azt, inkább igazságos nyugdíjrendszert szorgalmazva.
Kapcsolódó: