A Kisvárdai Járásbíróság 2020. május 26-án hivatalos személy elleni erőszak bűntette, könnyű testi sértés és becsületsértés vétsége miatt - gyorsított eljárásban – Cs. A. vádlottat halmazati büntetésként 4 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.
A tényállás szerint a férfi 2020. május 23-án bejelentést tett a rendőrségre, miszerint őt egy italbolt előtt bántalmazták. Emiatt a rendőrök elmentek a vádlott pátrohai lakásához, de nem találták otthon. Mikor indultak volna, észrevették, hogy a vádlott kutyáját sétáltatva, kerékpárral közelít feléjük, és közben kiabál. Erre a rendőrök kiszálltak az autóból, és mikor igazoltatni akarták, a férfi kikapcsolta kutyája nyakörvét és az állatot a rendőrökre uszította. A nagytestű németjuhász kutya az egyik rendőr lábát és karját megharapta.
Mikor sikerült kiszabadulni a kutya harapásából, a rendőrök felszólították a vádlottat, hogy vigye be az állatot az udvarára, majd közölték vele, hogy előállítják a rendőrkapitányságra. Úgy tűnt, hogy a vádlott a felszólításnak eleget tesz, de amikor beért az ingatlanra, a kaput belülről nyomta, hogy a rendőrök ne tudjanak utána menni és kutyáját ismét a rendőrökre uszította. Végül sikerült a vádlottat előállítani. A vádlott az intézkedés közben folyamatosan becsmérelte a rendőröket. A kutya 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket okozott a sértettnek.
A vádlott a bíróság előtt a cselekmény elkövetését részben beismerte, tettét megbánta és bocsánatot kért a sértettől.
A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott többször volt már büntetve, különös visszaeső, legutóbb felfegyverkezve elkövetett garázdaság büntette miatt börtönbüntetésre ítélte a Kisvárdai Járásbíróság, és jelenleg testi sértés bűntette miatt másik eljárás is folyik vele szemben. Enyhítő körülményként értékelte azonban, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig enyhébb büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be - közölték a bíróság honlapján.