Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:59 Az Atlético Madrid két tagja megfertőződött22:38 Kioktat a szoknyás férfi - Heti progresszió (XL. rész)22:28 Erre talán senki nem számított: az exit poll szerint elsöprő győzelmet fog aratni Lukasenka21:25 Több bejrúti helyszínen segít a Debreceni Egyetem orvos- és mentőcsoportja20:56 Mindent megadnak Libanonnak az "adakozó" országok, csak hát kérnek is ezt-azt cserébe20:39 Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után19:49 Magyarországon játszhatja hazai mérkőzéseit a szerb labdarúgó-válogatott19:33 Francia turistákat öltek meg az n betűs országban19:04 Meghalt egy motoros Bükkszék közelében18:46 Árokba borult egy lengyel busz az M5-ösön - egy halott, 34 sérült18:11 Lukasenka: nyugalom, minden ellenőrzés alatt marad - nem tart a "szegény csaj" győzelmétől17:59 Több száz tálibot enged szabadon az afgán kormány17:32 A jéghegy csúcsa: 600 millió felett kasszíroz a legéhesebb végrehajtóparazita16:55 A jövő héten is maradnak a 30 fok körüli maximumok16:20 Többen meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

MN: a Magyar Honvédségé lesznek Európa legmodernebb harckocsijai

Reklám

Emberöltőnként csak egyszer adatik meg az, amiben a tatai lövészdandár parancsnokának és az ott szolgáló harckocsizók katonáknak volt részük múlt pénteken Münchenben. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében. A megváltozott gazdasági helyzetre és biztonságpolitikai kihívásokra reagálva megkezdődött a páncélos fegyvernem újjáépítése, amihez új, fiatal katonákra is szükség van a tankokban, a szakműhelyekben és a számítógépek előtt is - írja a Magyar Nemzet.
Zoom
Lőrincz Gábor felragasztja a nemzeti felségjelzést
– Úgy érzem, egy újonnan hadrendbe álló harckocsira először felragasztani a nemzeti felségjelzést olyan pillanat, amilyen egy katona életében csak egyszer történik meg. Ez most nekünk megadatott, csodálatos érzés volt, amire nagyon hosszú idő óta vágytunk – fogalmazott a lapnak Lőrincz Gábor dandártábornok pénteken Münchenben, a Magyar Honvédség által lízingelt Leopard 2 A4HU harckocsikat átadó Krauss-Maffei Wegmann gyárban. A tankok jövendő állomáshelyének, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnak a parancsnoka hangsúlyozta: a megrendelt 12 Leopard 2 A4HU egy kiképző váltótípus, amivel húsz évet ugrik előre az időben a Magyar Honvédség, a legmodernebb, új gyártású A7 változat 2023-érkezésével pedig még vagy harminc évet.
– A Leopard 2 A7+HU változattal elérjük a világszínvonalat, sőt annak is az elejét – tette hozzá.
Ősszel kezdődik a kiképzés
A dandártábornok elmondta: a tervek szerint még a nyár folyamán megérkeznek az első harckocsik a tatai dandárhoz. – A Covid–19-járvány miatt fél évet késett a képzésünk, ez most kitolódott, a harckocsivezetők szeptemberben kezdik meg a kiképzésüket Ausztriában, majd az osztrák és a német féllel felváltva folytatjuk a vezetői, irányzói, parancsnoki, illetve logisztikai tanfolyamokat külföldön és Magyarországon is – számolt be Lőrincz Gábor, aki úgy látja: érdemes a fiataloknak harckocsizónak jelentkezni. Elmondta: keresik a jól képzett, tanult, egészséges, fizikailag és mentálisan erős fiatalokat, akiket érdekel a honvédelem, a nehézpáncélos-haditechnika.
– Vannak jelentkezők, de még nem annyian, mint amennyit szeretnénk. Ismételten fel kell építeni a páncélosfegyvernemet, és ehhez sok jelentkezőre van szükség – jegyezte meg. A parancsnok optimista, mert szerinte az új, világszínvonalú technika megjelenése vonzani fogja a fiatalokat; de nem csak harckocsizó katonák jelentkezését várják, hanem az olyan szoftverüzemeltetőkét is, akik számítástechnikusnak, illetve híradós katonának jönnének. – Az új harckocsik már digitális technikával üzemelnek, a bennük lévő rádiós és tűzvezető berendezéseket számítógépek alkotják. Várjuk a műszaki, logisztikai szemléletű jelentkezőket is, hiszen hiába korszerűek ezek a harckocsik, nem fognak tudni üzemelni, ha nincs megfelelő technikai, logisztikai kiszolgálásuk, támogatásuk – hívta fel a figyelmet.
Maradnak a T–72-esek is
Azt is elmondta, hogy a Leopard 2 A4HU érkezésével a T–72-es harckocsik továbbra is hadrendben maradnak, kettős üzemeltetést terveznek addig, amíg a még modernebb Leopard 2 A7+HU harckocsik is megérkeznek, ezt követően a sorsuk majd kormányzati döntést követően dől el.
Az első elkészült, nagyjavított, még német készletből származó Leopard 2 A4HU tankon az ék alakú, nemzeti színű magyar felségjelzést, a tatai alakulat, valamint az ott működő 11. Harckocsizászlóalj címereit Lőrincz Gábor dandártábornok és Horváth Sándor alezredes, a harckocsizó zászlóalj parancsnoka helyezte el. A különleges alkalmon a magyar harckocsizó alegység több tagja és a Magyar Honvédség németországi összekötője, valamint a program magyar felelőse is részt vett. A meghívottak az újonnan rendszerbe álló harckocsik dinamikus bemutatóját is megtekinthették, ahol a több mint hatvantonnás gépek az 1500 lóerős turbódízel motornak köszönhetően nagy sebességgel képesek haladni mind úton, mind terepen. A tatai katonák a toronyban állva kipróbálhatták a már magyar rejtőszínekre festett járművet, a tesztpályán volt olyan szakasz, ahol 60 (!) fokos lejtőt és kapaszkodót sikerült a páncélosnak leküzdenie.
Európa legmodernebb tankjai
A pénteki gyárbejáráson és a gyártó által tartott előadáson elhangzott, hogy az utolsó csavarig átvizsgált, felújított összes Leopard 2 A4HU tank a tervek szerint az év végig érkezik meg Tatára. Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikat – amelyekből 44-et rendelt meg Magyarország – tervezetten 2023 és 2025 között szállítja le a német gyártó. A csomag részeként egy vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas, a gyári szlengben pápamobilnak (a torony helyén egy panorámás, üvegezett fülke van) hívott jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három Leguan 2 hídvető harckocsi is érkezik. Mindegyik jármű a Leopard 2-es alvázára épül, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést. A beszerzéssel a Magyar Honvédségé lesznek Európa legmodernebb harckocsijai. Szintén a KMW portfóliójába tartozik a tankokkal együtt megrendelt PzH 2000 önjáró löveg is.
A 24 tüzérségi eszköz és az egy darab vezetési oktatásra alkalmas jármű gyártása megkezdődött, a KMW beszállítójánál, az első páncélteknő már készül.
Folyamatos továbbfejlesztés
A Leopard 2 harckocsi kifejlesztését az 1970-es években kezdték meg, az első változata 1979-ben állt szolgálatba a Német Szövetségi Köztársaság szárazföldi haderejénél. A Leopard 2-esek továbbfejleszett változatai jelenleg is a Bundeswehr fő harckocsitípusa. A tankot a Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja. A páncélosnak két fő sorozata van. Az első modelleknek (az A0–A4-ig bezárólag) függőlegesen kialakított tornyuk volt, a második sorozatban (az A5-től kezdődő későbbi változatok), sok egyéb változtatás mellett, már döntött falú, ék alakú tornyot alkalmaztak. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A fő fegyverzet a szintén német Rheinmetall által gyártott L/44 kaliberű 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. Ez azt jelenti, hogy a cső mindig, a terepviszonyoktól és mozgástól függetlenül a célra irányul.
Zoom
Fotó: Mirkó István
Az A4 változatból tizenkettőt lízingel a Magyar Honvédség. A legmodernebb, A7+ változatból 44-et állít szolgálatba a honvédség 2023-tól. Az A7-es prototípusa 2010 nyarán jelent meg. Kifejlesztése a 2000-es évek első évtizedének háborúi és más konfliktusai során szerzett tapasztalaton alapult. A tankot alkalmassá tették városi környezetben megvívott, aszimmetrikus harcra is. A fontosabb fejlesztések a következők: körkörösen megerősített páncélzat, a torony tetejére szerelt új másodlagos, távirányítható gyalogság elleni fegyver, új lőszertípusok a megnövelt teljesítményű, hosszabb csövű 120 milliméteres ágyúhoz, körkörös kilátás éjjel-nappal, gyalogsági telefon, csendes üzemmód, akadályeltávolító eke, légkondicionáló rendszer. A harckocsi tömege 67,5 tonna lett, emiatt az erőátviteli rendszer és a futómű is módosult. Valamennyi korábbi Leopard 2 típus továbbfejleszthető erre a variánsra. Az összes Leopard 2-esben egy közel 48 ezer köbcentis, 12 hengeres mindenevő turbódízel motor dolgozik. A német gyártású tank igazi sikertörténet, eddig három kontinens 17 országa vásárolta meg, állította hadrendbe, és folyamatosan érkeznek újabb és újabb megrendelések rá.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready