A Fővárosi Főügyészség még 2019 novemberében emelt vádat Kaleta Gábor ellen. A volt perui nagykövet egy nemzetközi gyermekpornográfia-hálózat lefülelésekor került a hatóságok látókörébe, titokban hozták haza. Peruban nem, de Magyarországon eljárás indult ellene, le is tartóztatták, nagyköveti rangjától pedig megfosztották.
Zoom
Szijjártó Péter külügyminiszter a magyar nagykövetség megnyitóján Limában 2017-ben. Mellette Kaleta Gábor perui magyar nagykövet (b) Fotó: MTI/KKM
A bíróság végül csupán egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a 19 ezer gyerekpornó-felvétel birtoklásával vádolt volt perui magyar nagykövetet, valamint nevetséges 540 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá. (Tehát 0 évet és 28,42 forintot ér a megkínzott, meggyalázott, megerőszakolt kisgyerekeknek egy képe - a szerk.)
Az ítélet ellen fellebbezésnek volt helye, az ügyészség és a védelem is háromnapos gondolkodási időt kért.
Az ATV megkereste az ügyészséget a gondolkodási idő lejárta utána, a Fővárosi Főügyészség ezt a választ adta:
az elsőfokú bíróság ítélete lényegileg megfelel a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén eljáró bírságok büntetési gyakorlatának, a bírósági előkészítő ülésen történt vádlotti beismerésre és az okirattal igazolt önkéntes orvosi kezelésére, mint további enyhítő körülményekre figyelemmel az ügyészség három munkanap jogorvoslati nyilatkozat fenntartását követően az ítéletet tudomásul vette.
Az ügyészség fontosnak tartja kiemelni, hogy a fentieken túlmenően az ügyészség indítványára a bíróság a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyeletét is elrendelte...