Többen felmondtak az Index újságírói közül – tudta meg a 24.hu. A lap elérte Dezső Andrást (CIA-s Dezső is beszállt a zsindexes magyargyalázásba - de ez még a gazdáinak is sok volt), az elsőként távozók egyikét, aki nem cáfolta, hogy beadta felmondását, de nem kívánt nyilatkozni az ügyről.
Zoom
Zoom
Szalai Bálint, a gazdaság rovat újságírója is a távozók közt van.
Zoom
A Népszava azt írja, hogy Janecskó Kata újságíró is felmondott.
Zoom
A 444 azt írja, hogy ezek után “Bodolai László távozott a szerkesztőség épületéből. Több más újságíró is felmondási papírral ment Bodolai irodájába, de őt már nem találták ott.” Távozik a kultúrarovat vezetője, Zsuppán András is, aki azt írja Facebook-oldalán, hogy technikailag “egy hétfőn kezdődő szabadsággal véget ér a kultrovatvezetői munkám az Indexben. Ami ma történt, egyrészt minden további nélkül elkerülhető, másrészt fatálisan elkerülhetetlen volt, és az Index végét jelenti.”
A nap folyamán a szerkesztőség Dull Szabolcs tegnap menesztett főszerkesztő visszahívását kérte Bodolai Lászlótól, az ügyvéd azonban erre nemet mondott – ezt Munk Veronika főszerkesztő-helyettes mondta el újságírók előtt az Index épületében a csütörtök délutáni szerkesztőségi gyűlés után. “Dull Szabolcs személye jelentette volna, hogy egységesen és függetlenül tudott volna az Index tovább működni” – mondta Munk, aki azt is mondta: “sokak számára véget ért az indexes munka.” Új főszerkesztőt – tette hozzá Munk – Bodolai nem nevezett ki, a főszerkesztő-helyetteseket azonban a munka folytatására kérte fel.
Az Index háromnegyed négykor közzétett egy közleményt, amelyben azt írták, ” a szóbeli tárgyaláson Bodolai határozott nemmel felelt erre a kérésre, majd ezt később írásban is megerősítette, mint közölte, Dull Szabolcs főszerkesztőt nem áll módjában visszavenni.”
Frissítés: Már több mint hetven zsindexes adta be a felmondását
Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint hetven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak - folytatja ma libsiríkató hattyúdalát az Index.
Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.
Zoom
Fájdalmas nézni ezt a csoportképet, de nem azért (fotó: Bődey János / Index)
Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.
Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását.
A felmondásukat Dull Szabolcs főszerkesztő menesztése után benyújtott szerkesztőségi munkatársak névsora (reméljük, így az olvasóink is jobban átérzik a hatalmas veszteséget... - a szerk.):
Ajpek Orsolya
Arnótszky Janka Judit
Barakonyi Szabolcs
Biró Marianna
Bolcsó Dániel
Bozzay Balázs
Bozsó Ági
Bóna Samu
Bődey János
Brückner Gergely
Csatári Flóra
Cseke Balázs
Cser Ildikó
Csurgó Dénes
Dezső András
Egyed Anna
Előd Fruzsina
Fábián Tamás
Fehér János
Fillér Máté
Flachner Balázs
Földes András
Földi Gábor
Hanula Zsolt
Hernádi Levente
Hollik Ági
Hudák Hajnal
Huszti István
Iván András
Janecskó Kata
Jenei Miklós
Joób Sándor
Kárpáti Márton
Kolozsi Ádám
Kolozsvári Tímea
Koroknai Gergely
Körömi Csongor
Kovács Zoltán
Lengyel-Szabó Péter
Lovas Gergő
Marczisovszky Márton
Marjanovic Mira
Mészáros Tamás
Miklósi Gábor
Mizsur András
Molnár Réka
Nagy Attila Károly
Nagy Roland
Német Tamás
Németh Péter
Nyilas Gergely
Pál Tamás
Pándi Balázs
Pintér Luca
Presinszky Judit
Rácz Attila
Rostás Bianka
Rovó Attila
Sajó Dávid
Simor Dániel
Somogyi Péter
Stöckert Gábor
Szalai Bálint
Szalma Baksi Ferenc
Szémann Tamás
Szilágyi Máté
Szilli Tamás
Tenczer Gábor
Thüringer Barbara
Trencsényi Ádám
Tóth Gergely
Világi Máté
Záborszky Ede
Zsuppán András
és az EUrológus csapata (Arató László, Folk György, Márton Balázs, Szűcs Ágnes, Zalán Eszter)