Mint tudjuk, augusztus 15-e után is érvényben maradnak azok a járványügyi korlátozások, melyek szerint tilos tartani 500 főnél nagyobb zenés-táncos összejöveteleket. Ez azt jelenti, hogy nagy zenei fesztiválok sokasága marad el (bár minket elsősorban az érdekel, a Magyar Sziget, ha szigorú járványügyi előírásokat figyelembe véve, 500 főben limitálva, de mégis megrendezésre kerül). Ám Gulyás Gergely korábban bejelentette a kormányinfón, úgynevezett „raktárkoncertek” címszó alatt számos zenekar fog állami milliárdokat kapni, hogy „át tudják vészelni ezt az időszakot”.
A Miniszterelnöki Kabinetiroda Lobenwein Norbertet, több nagyrendezvény főszervezőjeként ismert szakembert kérte fel arra, hogy állítson össze a kormány által biztosított segélycsomag három szegmense - élő legendák, népzene és fesztiválzenekarok - közül az utóbbiból egy listát, hogy mely zenekarok kapjanak állami támogatást.
Át is böngésztem a listát, való igaz, voltak olyan zenekarok, akiket én is kedvelek, de felvetődött bennem a kérdés, vajon miféle megfontolás alapján támogat a nagyon nemzeti és nagyon keresztény kormányunk egy olyan együttest, melynek dalszövegei nem szólnak másról, mint keresztény- és magyarellenességről? Nem beszélve arról, bár a kettő kéz a kézben jár, egy hamisítatlan anarcho-kommunista bandáról van szó. Ez pedig a Hétköznapi Csalódások nevű zenekar, közismertebb nevén „PICSA”, mely talán jobban is illik hozzájuk.
Zoom
A Tanácsköztársaság plakátja kicsit átszabva
Érdemes közbevetni, az egyik legnépszerűbb magyar nemzeti rock zenekar, a Romantikus Erőszak énekese, Sziva Balázs jegyezte meg a listát látván a legnagyobb közösségi portálon, „ezeknek a zenekaroknak legalább a fele az életben nem látott még 500 nézőt önálló koncerten, pedig annyinak lehetne játszani nyugodtan…”
Zoom
Megyeri Ferenc, a PICSA énekese, tiltott önkényuralmi jelképpel a pólóján (fotó: Hammerworld)
De térjünk vissza a fentebb említett zenekarra, aki esetleg nem ismerné, tudni kell, a pécsi punk együttes már évtizedek óta meghatározója a hazai, egy szűk és marginális szubkultúra zenei életének. Nem is dolgom tovább folytatni a jellemzésüket, beszéljenek ők, tehát dalszövegeik, szemezgessünk néhányat.
Nincs a földön gazdagabb szebb ország
Minden ember érzi hogy szabad
Szívembe markol a bánat,
Ahogy végleg veszni látlak,
Fény voltál az éjszakában,
Vérvörös proletár állam.
Ó-Ó-Ó-Ó-Ó-Ó-Ó
Mi lett belőled, drága Szovjetunió?”
(részlet a Szovjetunió c. dalukból)
Fasiszta seggfej mi lesz veled,
hogy ha körbe vesznek az idegenek
Hol a Szent Korona, meg a nagy Turul,
Mikor partiba vágnak háturul majd te
 
Ostoba, ostoba, jaj de ostoba
ostoba állat
Ostoba, ostoba, jaj de ostoba.
(részlet az Ostoba c. dalukból)
Nagy Magyarország az álma
Újabb vérfürdőket akar
Demokratának mondja magát
De magasba lendül a kar.
(…)
Kezedbe vetted a könyvét
Rögtön a csaphoz menj
mert minden lapjáról árad rád
A nacionalista szenny
Hatásos, de ne hidd el
Ne hidd el! Ne hidd el!
Kössük a Csurkát fel!
(részlet a Kössük fel c. dalukból)
Geci rendszer, geci kormány
geci Lázár, geci Orbán,
geci Európa, geci világ,
geci ország!
Geci rendszer, geci kormány
geci Lázár, geci Orbán,
geci Európa, geci világ,
geci ország!
geci ország!
geci ország!
(részlet a Geciország c. dalukból - úgy látszik, egyik felet sem zavarja ez…)
Zoom
Pólóján a hazaáruló Kádár
Akinek van kedve, bőven válogathat az ilyen szellemiségű dalokból, nem mondhatnám, hogy kiragadott idézetek voltak, általában ez jellemző rájuk. Egyébként, hogy mennyire nem csupán punk polgárpukkasztásról van szó, hanem ténylegesen ezeket az elveket vallják, arról maga Megyeri vall egy interjúban, mégpedig ekképpen:
„Nem tudom, hogy anarchisták, kommunisták, balosok, vegetáriánusok stb. vagyunk-e konkrétan, szerintem mindegyikből talán egy kicsi.”
Úgy tűnik, a „Nemzeti Együttműködés Rendszerének” jobboldali és nemzeti elkötelezettségébe beleférnek, mégpedig oly’ módon, hogy milliókkal támogatja őket. A „raktárkoncertekkel” úgy fest, immár nem első alkalommal, raktárba, vagy inkább a kukába került a jobboldaliság is. (Ráadásul a többi ily módon pénzelt zenekar kb. 90%-a is hallgathatatlan liberális szemét, nesze neked, kultúrharc, tizedik évad - a szerk.)
Lantos János – Kuruc.info