Megkapta Orbán Viktor levelét Ursula von der Leyen, akinek azonban továbbra is töretlen a bizalma Vera Jourova alelnökben – írja a Portfolió és a 24 az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva. A szóvivő bejelentette, szerdán, egy nappal az uniós csúcs előtt, nyilvánosságra hozzák a tagállamok jogállamisági helyzetét bemutató első jelentést.
Abból kiderül, a Bizottság hogyan ítéli meg a magyar demokrácia és a jogállamiság helyzetét. Arra többszöri kérdésre sem válaszolt a szóvivő, hogy magánvéleményét fogalmazta-e meg az alelnök, amikor beteg demokráciaként beszélt Magyarországról, ami miatt a magyar kormány az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért felelős tagjával felfüggesztette a kapcsolatokat.
A szóvivő azt ugyanakkor megismételte, hogy Ursula von der Leyen nagyon szorosan együttműködik az értékekért és átláthatóságért felelős biztossal, a Bizottság alelnökével, és teljes a bizalma iránta. Ezek alapján nem valószínű, hogy teljesül Orbán Viktor kívánsága, hiszen von der Leyen, szóvivője útján, gyorsan és határozottan megvédte alelnökét.
Jourová egy másik uniós biztossal együtt hónapokig dolgozott a minden tagállamra 4 kategória szerint kiterjedő jogállamisági jelentésen (bírósági rendszer függetlensége, fékek és ellensúlyok, médiaviszonyok, korrupció elleni küzdelem), így nem véletlen, hogy kiemelten figyel rá a magyar kormány.
Korábban írtuk: Orbán: felfüggesztjük a "kétoldalú kapcsolatokat" az EB alelnökével
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
A magyar miniszterelnök leszögezte: "Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig - és legtöbbször eredménnyel - törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját".
Zoom
Mi lenne velünk Jourová nélkül? (fotó: Olivier Matthys / AFP / Getty)
Orbán Viktor kifejtette: "Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan 'beteg demokráciának' nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy 'nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.' E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni - lassan már szokásosnak tekinthető - támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan" - írta a kormányfő.
Zoom
Varga Judit is megüzente (fotó: Facebook)
Hozzátette: e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.
"Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat" - tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.
Tegnap Varga Judit igazságügyi miniszter is lemondásra szólította fel Jourovát.
(Kuruc.info - MTI)