Saját hatáskörben rendelkezett arról Balatonalmádi polgármestere, hogy bruttó 1 075 000 forintos jutalmat kapjon "a 2020. évben elvégzett feladatok és a veszélyhelyzetből fakadó többletteljesítmény elismeréseként", vette észre a Telex.
Zoom
Barátok közt, még országgyűlési képviselőként (fotó: MTI)
A települést vezető Kepli Lajos, aki korábban a Jobbik színeiben országgyűlési képviselő is volt, ezt a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet miatt tehette meg saját hatáskörben. A veszélyhelyzetben ugyanis a polgármestereknek nem kell konzultálniuk a képviselő-testülettel.
Érdekesség, hogy a milliós jutalomról szóló november 27-i határozat egyelőre nem érhető el a város honlapján közzétett határozatok között, de a lap birtokába jutott példány szerint azt a polgármester, Kepli Lajos nevében Pandur Ferenc alpolgármester írta alá.
A jutalom, amelyet a polgármester szerint már ki is fizettek neki, visszatetszést kelthetett Balatonalmádiban, erről pedig maga a polgármester tett közzé bejegyzést. Kepli Lajos a saját magának megítélt pénzről "jutalom-hiszti"-ként írt a Facebookon, az Almádia – fórum Balatonalmádiért elnevezésű nyilvános csoportban.
Kepli szerint "sunyi és hátsószándéktól sem mentes" képviselők és civilek igyekeznek csak fogást találni Almádi polgármesterén, bejegyzésében többek között azt állította, hogy:
  • A közszférában hosszú évek óta szokásos jutalomosztás, ezt terjesztették ki a polgármesterre.
  • Pandur Ferenc alpolgármester vezette elő a jutalomtémát egy informális munkamegbeszélésen, ahol a testület tagjaitól "érdemi kifogás nem értekezett".
  • Az írásos előterjesztésre csak két képviselő reagált (egy igennel, egy pedig nemmel).
  • A jutalom nettó összege csak 713 ezer forint.
  • Ő ebből ráadásul az Együtt Egymásért Közalapítvány számlájára utalt át annyi pénzt, amennyi hiányzott nekik egy légfertőtlenítő gép megvásárlásához.
  • Így "hozzávetőleg" fél millió forint marad meg, és "ahol három gyermek van, ott minden fillér elkél".
Ezenkívül utalt arra, hogy amikor a képviselő-testület a veszélyhelyzet miatt nem ülésezik, a képviselők akkor is kapnak havi átlagosan 100 ezer Ft körüli díjazást. Valamint azt is megígérte, hogy ha az almádiak úgy döntenek, rossz helyre ment a jutalom összege, akkor azt visszafizeti. (Hogy erről pontosan hogyan dönthetnének a Veszprém megyei város lakosai, az jó kérdés.)
A polgármester által említett Együtt Egymásért Közalapítvány egyébként az önkormányzattól közvetlenül is kapott pénzt légfertőtlenítő gép vásárlására, összesen 479 680 forintot, erről három nappal azelőtt döntött a polgármester, mielőtt a saját jutalmáról határozott volna.
Az exjobbikos Kepli Lajos egyébként nem az egyetlen, aki a veszélyhelyzet alatt polgármesterként egymaga döntött saját jutalmáról: Pápai Mihály, Gyál polgármestere például bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg saját magának.