A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint jogsértő a mezőkövesdi polgármester utasítása, amellyel betiltotta a Meseország mindenkié című buzipropaganda-könyv használatát a város óvodáiban. A döntés ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kért törvényességi felügyeleti eljárást, és most diadalmasan jelentették be, hogy, miközben alaptörvénybe írogatják, hogy apa férfi és anya nő, valójában - területi szervén keresztül - a kormány egy követ fúj velük.
Zoom
Férfi, cigány és buzi Hamupipőke - ez kell az óvodába a kormányhivatal szerint
Mint ismeretes, a csepeli és mezőkövesdi polgármesterek betiltották az óvodákban a "mesekönyv" használatát. A TASZ a szerintük jogsértő polgármesteri rendelkezések miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes kormányhivataloknál.
Dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester "Hagyják békén a gyermekeinket" címmel adott ki utasítást, amelyben a fejlődésben lévő gyerekek védelmével indokolva azt is megtiltotta, hogy bármilyen formában idézzenek a Meseország mindenkié című könyvből a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormányhivatalnak címzett bejelentésében a TASZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására.
A polgármesteri utasítás emellett persze diszkriminatív is a zsidó szervezet szerint, mert "a betiltani szándékozott mesekönyv különböző, törvény által védett tulajdonsággal (pl. roma nemzetiséghez tartozással, fogyatékossággal, szexuális irányultsággal) bíró mesefigurákat jelenít meg". Az az utasítás, ami kifejezetten ezen "védett tulajdonságokra" hivatkozva tiltja meg a mesekönyv használatát, "az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe foglalt diszkriminációtilalomba ütközik, és a köznevelési intézményeket is ennek megsértésére szólítja fel".
A TASZ beadványa szerint dr. Fekete Zoltán választott politikusként "illegitim módon avatkozott be közvetlenül az óvodapedagógusok oktatási-nevelési szabadságába, ami közvetve az óvodás gyermekeket is érinti".
És a közlemény végén található a lényeg:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a polgármesteri utasítást megvizsgálta, megállapította, hogy az valóban jogszabályt sért, és törvényességi felhívást adott ki, amelyben a polgármester döntésének hatályon kívül helyezését indítványozta.