Bezár!
2021. március 6., szombat, Leonóra napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:49 Az ügyészség szerint sem gyaláz nemzeti jelképet a melléje kihelyezett deviánspropagandista rongy23:20 Olasz halálozási statisztika: 15,6 százalékkal haladták meg a tavalyi adatok az előző öt évét23:05 Közzétette a kormány a bővített bértámogatásra jogosult ágazatok listáját22:12 Magyar bronzérmet hozott az ötpróba a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon21:58 Von der Leyen és Biden felfüggesztették az Airbus-Boeing-vámháborút21:37 Kanadában engedélyezték a Johnson and Johnson oltóanyagát21:24 Pokolgéppel gyilkoltak Mogadishuban - legalább húsz halott21:13 Régen kihaltnak hitt rovarfajt fogott egy fénycsapda20:57 Cselekvésre szólította fel az ENSZ BT-t a világszervezet Mianmar-ügyi különmegbízottja20:42 Tűzhalál egy újpesti hajléktalantanyán20:25 Fideszes polgármester Pintéréknek: "orvosoknak rendőrök ne akarják megmagyarázni, hogy mi az egészséges életmód"20:07 "Burkanépszavazást" tartanak vasárnap Svájcban19:52 Nem Horvátország a legbiztonságosabb sáskajárásra19:34 Eljárást indítottak az RTL Klubon karácsony alkalmából sugárzott LMBTQI-agymosás miatt19:12 Kásler az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztésével védi a magyarok egészségét
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

DK-Momentum minikoalíció ment neki a kegyeit inkább a szociknak osztogató pécsi polgármesternek

Reklám

Élesedő konfliktus nehezíti a pécsi közgyűlést irányító ellenzéki frakció munkáját. A Momentum és a DK városatyái úgy látják, hogy Péterffy Attila polgármester nem tart igényt a két párt képviselőinek véleményére, miközben a város első embere bizonyos döntéseivel a szocialistákat, nem az önkormányzat érdekeit szolgálja. Az ügyben hétfőn ül le tárgyalni a polgármester és a két párt képviselőcsapata – írja a 24.
Zoom
A DK-nak és a Momentumnak nem jut annyi ölelgetés, mint a baráti szociknak (fotó: Péterffy Attila Fb-oldala)
Pécsen fölényes győzelmet aratott a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéket összefogó Mindenki Pécsért Egyesület. A közgyűlésbe a civil szervezet 18, a kormánypártok 7 képviselőt juttattak be. Ez a kényelmes többség a héten veszélybe került. A Momentum három és a DK négy képviselője szerdán egy 12 pontból álló követelést adott át Péterffy Attilának. Ebben – egyebek között – az szerepel, hogy minden olyan szerződés, amelyet a polgármester, valamint az önkormányzati cégek vezetői kötnek, teljes terjedelemben megismerhető legyen a képviselők számára. A 2019-es választás óta szakemberek átvilágították a pécsi önkormányzati cégek korábbi gazdálkodását, és a két párt képviselői elvárják, hogy a polgármester ennek a kontrollnak az eredményeiről január végéig számoljon be.
A követeléseket megfogalmazó városatyák a polgármester néhány, személyi kérdésben hozott döntését elhibázottnak ítélik.
Péterffy a veszélyhelyzetre hivatkozva egyedül határozott arról, hogy a szocialista Nyőgéri Lajost kinevezi alpolgármesternek, és csökkenti a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia hatásköreit. Mindkét esetben azt várják Péterffytől, hogy vonja vissza a döntését. Emellett két, az MSZP köreihez köthető cégvezető kinevezését is visszavonatnák a polgármesterrel.
A lap megkérdezte a követelés előzményeiről a pécsi közgyűlés egyik momentumos képviselőjét, Topán Lászlót, és a 40 éves pedagógus elmondta, hogy ő és társai elfogadhatatlannak tartják Péterffy Attila hatalomgyakorlási módszereit. A korábban a pécsi hőerőmű vezetőjeként dolgozó Péterffy gyakran nem avatja be fontos döntéseinek okaiba a képviselőket, állította Topán, és ha meg szeretnék ismerni a képviselők az önkormányzat szerződéseit, akkor azt nem tehetik meg. Ebből lett elege a két párt városatyáinak, ezért fogalmazták meg követeléseiket.
Arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha a követelésről folytatott tárgyalás eredménytelen lesz, vagyis az esetben szakad-e az ellenzéki koalíció, Topán László így felelt:
Ezen még nem gondolkodtunk. Nem lenne jó, ha odáig eljutnánk.
Keresték az ügyben a polgármestert is, ám ő nem kívánt nyilatkozni, viszont megosztott a sajtóval egy közleményt, amelyben úgy fogalmazott, hogy a győztes választási program megvalósításában továbbra is számít a városvezető frakció minden képviselőjének elkötelezett munkájára. A közlemény azzal zárul, hogy a polgármester egyeztetni fog a Momentum és a DK képviselőivel, a tárgyalást azonban nem a sajtó bevonásával óhajtja lefolytatni.
De nem lesz könnyű feladat az egyeztetés végén megállapodni, hiszen ha Péterffy meghátrál, akkor azzal részben elismeri a döntéseit és a munkamódszerét érő kritikát, és azt, hogy a városháza munkája eddig nem volt a képviselők által maradéktalanul ellenőrizhető. Ha viszont a polgármester nem enged, akkor széteshet a városirányító többség, ami súlyosan veszélyezteti az ellenzék 2022-es összefogását és nyerési sanszait Pécsen – ráadásul egy ilyen helyzet hatása túlmutathat a városon.



Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready