A történet egy képről, egy alá kommentelt szövegről és egy későbbi magyarázkodásról szól - írja a Feol. A képet nem mutatták meg, mert annyira gusztustalan, hogy a lap hasábjai nem tűrik annak megjelentetését. Szavakkal leírva: egy használt gumióvszert tartó kéz képe mellé odaillesztve egy, a gyermek Jézust kezében tartó Szűz Máriát ábrázoló kép. Alatta a komment: „Ez kellett volna anno Máriának, és akkor nem kellett volna kitalálni egy egész „vallást” egy félre… miatt.”
Zoom
A kommentelő Csiki Szilárd, Pusztaszabolcs alpolgármestere. Az eset nem a napokban történt, fogalmazzunk úgy, hogy a hetekben. Pusztaszabolcson híre ment a dolognak, reakciók követték, s hogy kerek legyen a történet, a lap közölte az alpolgármester e témában írt külön bejegyzését is:
Tisztelt Polgárok! Kisebb vihart kavart egy viccoldalon írt hozzászólásom, amit egy rajongóm posztolt. Az ismerőseim jól tudják, hogy elfogadó ember vagyok, sosem zavart (sőt) az emberek vallási, bőrszín szerinti, nemi identitás béli hovatartozása, de engedtessék meg, hogy véleményem azért legyen róla. Úgy gondolom, amíg engem nem zavar más vallásossága, addig mást ne zavarjon az én ateizmusom. Ennek ellenére, hogy a kedélyek lecsillapodjanak pár emberben, aki politikát próbál csinálni egy mém alatti hozzászólásból, megkövetem azokat a vallásos embereket, akikből rossz érzést váltott ki a kommentem.
Korábban templommal kampányolt a moslék
Az esettel kapcsolatban a lap megkereste Baltási Nándor katolikus plébánost, aki Dunaújváros mellett Pusztaszabolcson is egyházi szolgálatban áll, hogy megkérdezzék, mit szól mindehhez. A következő választ kapták tőle:
Pusztaszabolcs jelenlegi vezetése az önkormányzati választási kampányban a templommal a háttérben fényképezkedett, ez volt a kampányfotójuk. A képen az akkor még jelöltek láthatók, akik az MSZP-t, a Jobbikot, a DK-t és még nem tudom, milyen pártokat képviselnek. Lehet valaki istentagadó, vallástalan, akkor maradjon meg abban a világban. De amikor kampányhoz a templomot látja nyerőnek, és benne a Szűz Mária iránti tiszteletet is – különben nem katolikus templomot választott volna a kereszt­tel –, akkor azzal akarja eladni magát, amikor a keresztények mocskos gúnyolása a divat, akkor azzal. Talán nem is a körülmények és előzmények, hanem a puszta tény, a képpel kifejezett álláspont, a vallásos ember hitének meggyalázása a lényeg. Beszállni a versenybe, ki tud ocsmányabbat kitalálni a kereszténység gúnyolására. Most az elsők között van, ha nem az első ebben a pusztaszabolcsi alpolgármester és a vele választást nyerők.
Zoom
Jobbról a harmadik Csiki Szilárd jelenlegi alpolgármester