Az izraeli Teva magyarországi leányvállalata közel 100 millió dolláros beruházással megduplázza debreceni tablettagyártó kapacitását. A társaság tervei megvalósításához kétmilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap - jelentette be Kákosy Csaba miniszter és Rózsa András, a Teva Magyarország vezérigazgatója. A minisztérium hamarosan nyilvánosságra hozza a szerződést.
Kapcsolódó:
A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban érdeklődésünkre elmondták, hamarosan nyilvánosságra hozzák a Teva Magyarország Zrt. és a magyar állam között létrejött szerződést, mivel az kötelességük. A nyilvánosság számára hozzáférhető információkat a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület vívta ki, még tavaly a Hankook - távol-keleti gumiabroncsgyártó - szerződésével kapcsolatban.
Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta, a Teva tizenötmilliárd forintos beruházása a munkahelyteremtés mellett a kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenység szempontjából is kiemelkedő. Az egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatások tekintetében nemcsak az új külföldi befektetések fontosak, hanem a meglévők megtartása is - mondta a miniszter.
Debrecen adójóváírással is kedvezett a beruházónak
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elmondta, az önkormányzat a magas hozzáadott érték miatt kiemelten kezeli a Tevát (gratulálunk neki), ezért a cég bizonyos költségeket levonhat a helyi iparűzési adó alapjából. A polgármester hozzátette, ezzel együtt a Teva a legnagyobb adófizetők közé tartozik Debrecenben. A beruházás miatt az önkormányzat 100 millió forintot különített el parkoló építésére, és a város logisztikai fejlesztései is segítik a Teva tevékenységét.
Rózsa András, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az izraeli cég 1995 óta van jelen Magyarországon, azóta 520 millió dollárt fektetett be és további 110 millió dollárt költött kutatás-fejlesztésre. Az, hogy ez a beruházás Magyarországon jöhet létre a Teva magyar menedzsmentjének és a kormányzat támogatási szándékának köszönhető, jelezve a Teva hosszú távú magyarországi elkötelezettségét - mondta a vezérigazgató. Nem is vonjuk kétségbe - a szerk.
Hússzoros növekedés 1995 óta
A Teva Gyógyszergyártó Zrt. debreceni telephelyén várhatóan 2008 második negyedévében kezdik meg a meglévő üzem bővítését és egy új négyszintes, szintenként 4500 négyzetméteres csomagológyár építését. A termelés felfutását 2011-re tervezik és ezt követően, mai árakon évi 200 millió dollár lesz az export.
A vissza nem térítendő állami támogatást az ITDH Zrt. közvetítette a felek között. Az ITDH jelenleg kilenc gyógyszeripari beruházási projektet közvetít összesen 130 milliárd forint beruházási értékben - tájékoztatta az MTI-t Fórián István stratégiai igazgató. Hozzátette: megvalósulásukkal mintegy 1600 új munkahely létesülne.
A TEVA számokban
A Teva nem konszolidáltan tavaly 29,1 milliárd forint árbevételt ért el, konszolidáltan pedig 175 milliárd forintot. A bevétel mintegy fele az exportból származott. Az idén 2-3 milliárd forinttal kisebb bevételre számít a társaság az erős verseny miatt.
(MTI - Hírszerző)