"Megrázó vallomás: több mint huszonöt év után megtörte a csendet Gáspár Zsolt, aki élete egyik legfájdalmasabb időszakáról vallott" - így kezdődik a Blikk cigánymosdató cikke; a hasonló fordulatoktól mi a továbbiakban igyekszünk megkímélni olvasóinkat, néha azonban mégis kénytelenek vagyunk idézni tőlük.
Kiderül, hogy a "műsorvezető" Hajdú Péternek "öntötte ki a lelkét", elmesélve, hogy 1995 szeptemberében okozott halálos balesetet, amikor az autójával elgázolt egy helybéli idős embert.
A szennylap cikkéből kiderül, hogy valójában ő az áldozat, ugyanis "Zsolti máig nem tudta feldolgozni a tragédiát", amely akkora port kavart, hogy a megyei hírlap is címlapon hozta a halálos baleset hírét.
Zoom
"Egy kicsit" gyorsan ment az autóval, aztán jött az öreg
Talán még sosem beszéltem erről... Volt egy nagy balesetem, elütöttem egy bácsit, aki meghalt sajnos. Én voltam a hibás, el is ítéltek érte. Megmondom őszintén, egy kicsit gyorsan mentem az autóval, aztán jött az öreg a biciklivel, és vagy elkanyarodott, vagy nem is tudom, mi történt, volt egy kis filmszakadás, és pont elkaptam a Béla bácsit. Ismertem őt, a nagyapám barátja volt, együtt dolgoztak. Ott halt meg a kezeimben, ez nagy tragédia, a mai napig kísért.
A bíróság egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, ám a kilencvenes évek végén a család kegyelmi kérvényt nyújtott be, amelyet az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád "természetesen" meg is adott – így az ifjabbik Gáspár-fivérnek, "Győzike" öccsének nem kellett börtönbe vonulnia.
Zoom
Beadtunk egy papírt, hogy akkor született meg a kislányom, az addigi tevékenységemet is leírtuk, ahogy azt is, hogy fiatal vagyok, eddig rosszat nem tettem, nem ittam, nem drogoztam. Akkor is, amikor a baleset történt, teljesen józan voltam.
A Blikk úgy tálalja, hogy "annyira megviselte a baleset, hogy két évig nem is tudott hazamenni Nógrádmegyerre, egy unokatestvérénél húzta meg magát". De aztán kiderül, hogy "ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a baleset után nem ő volt a legnépszerűbb ember a környéken, és sokakat az is felháborított, hogy a halálos gázolás után nem kellett börtönbe vonulnia".
A kegyelmi kérelmek illetéke 5000 forint, a köztársasági elnök határozatával szemben pedig jogorvoslatnak, felülvizsgálatnak nincs helye, tehát a döntés végleges. Göncz Árpád 1990 és 2000 közt töltötte be a köztársasági elnöki posztot (sajnos), ezalatt 1245 esetben élt méltányossággal.
Többek közt az ő döntésének köszönheti szabadságát az 1984-ben minősített gyilkosságért élethosszig tartó büntetésre ítélt Sz. Zoltán, valamint az 1997-ben hűtlen kezeléssel és a számviteli fegyelem megsértésével vádolt politikus, Farkas Flórián is.