Legkorábban év végére alakulhat ki nyájimmunitás Magyarországon - erről Falus András beszélt az ATV híradójának. Az immunológus szerint ehhez nem elég a 60 százalékos átoltottság, minimum 70-80 százalékos kell. Póta György házi gyermekorvos pedig arra figyelmeztet, hogy a gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt - írja az atv.hu.
Zoom
Illusztráció: a 9 éves Alejandra Gerardónak beadják a Pfizer-oltás első adagját 2021. március 24-én az észak-karolinai Durham városában (fotó: Shawn Rocco/Duke Health/AP)
"A teljes körű nyájimmunitás elérése teljesen lehetetlen anélkül, hogy a gyerekeket ne oltsuk át" – így látja a védettség kérdését Póta György, aki kiemelte a harmadik hullámban gyermekeknél is előfordultak súlyosabb lefolyású esetek. Szerinte a gyermekek beoltása nem csak az ő védelmüket szolgálja, hanem a lakosság védettsége szempontjából is fontos lenne. A gyermekorvos magyarázata szerint, ha minden 18 év feletti állampolgár megkapja az oltást, azonban a gyerekek nem, akik a lakosság 20 százalékát adják ki, még mindig csak 80 százalékos beoltottságról lehet beszélni.
A szakember hozzátette, Pfizer-vakcina jelenleg 16 éves kortól engedélyezett, ám Izraelben kísérleti jelleggel 12 éves kortól elkezdték beoltani a gyerekeket az oltóanyaggal, az eredmények pedig biztatóak.
Balkányi László is a gyermekek oltását tartja fontosnak. Az ECDC orvosi tudásmérnöke kiemelte, egyelőre azért nem oltják a gyerekeket, mert az eddigi vizsgálatok nem terjedtek ki a fiatalokra és a gyerekekre, és nem azért, mert veszélyes lenne rájuk az oltás.
Falus András azt hangsúlyozta, hogy csak a második oltást követően lehet beszélni nyájimmunitásról. "Lehet, hogy pesszimistának tűnök, de én a 70-80%-os átoltottságot gondolnám a határnak, a nyájimmunitásnak" – jelentette ki az immunológus. Falus úgy látja, a teljes átoltottság az emberek oltási hajlandósága mellett az oltóanyagok beérkezésétől és az elosztás gyorsaságától függ.
A szakember szerint az adatbázisok rendbehozatalától számított 2 hónap múlva kialakulhat a 80-90 százalékos átoltottság.
Az, hogy ez mikor lesz, nem hiszem, hogy én ezt meg tudom mondani, nagyon szeretném, ha ebben az évben ez létrejönne.
A szakemberek valamennyien hangsúlyozták, hogy a nyájimmunitás kialakulásáig a távolságtartás és maszk viselése elengedhetetlen szerepet tölt be a járvány elleni védekezésben.