A magyarországi zsidó közösség szolidaritásáról biztosította Izraelt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke csütörtökön Budapesten.
Zoom
Fotók: Fb/Mazsihisz
A I. kerületi Jeruzsálem parkban tartott megemlékezésen Heisler András úgy fogalmazott: "a magyarországi zsidó közösség tagjaiként szolidárisak vagyunk a megtámadott Izraellel, elismerjük az ország önvédelemhez való jogát, és a Mindenhatóhoz fordulva imádkozunk a békéért".
Zoom
Azt mondta: Jeruzsálem Izrael fővárosa, egyben a három legnagyobb monoteista világvallás szent helye, és ma ezt a szent helyet "terroristák gyilkos rakétákkal támadják".
Zoom
Ezekben a napokban, amikor "zaklatottság", "harag" és "gyász uralkodik a Közel-Keleten, mi, "magyar" zsidók újra ki tudjuk nyitni a zsinagógáinkat, hogy együtt kérjünk áldást Izrael nyugalmára és csendjére, minden gyermek életére" és mindenkire, aki a békéért harcol - tette hozzá Heisler András.
Zoom
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete azt mondta, "húsz éve támadja a Hamasz terrorszervezet Izraelt".
Nincs olyan ország a világon, amely eltűrné ezt, és Izrael is elkötelezett a mellett, hogy garantálja állampolgárai biztonságát.
A nagykövet megköszönte a magyar kormánynak, hogy kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett, és köszönetet mondott a magyarországi zsidó közösségnek is, amiért kifejezik szolidaritásukat Izrael állammal és polgáraival.
Zoom
A megemlékezés végén Verő Tamás főrabbi mondott imát Izrael és a világ békéjéért.
Frissítés: "természetesen" a kormány is képviseltette magát:
Zoom
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára és Heisler András, a Mazsihisz elnöke (b-j) (fotó: MTI/Balogh Zoltán)
(MTI nyomán)