Ungár Péter kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottság összehívását a megfigyelési botrány miatt – jelentette be Facebook-oldalán az LMP-s képviselő. Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő, az MSZP-s Molnár Zsolt és Ungár Péter közös közleményt adott ki, miután felmerült, hogy izraeli kémprogrammal, az NSO-val figyelhettek meg több magyar újságírót és üzletembert, írja az Index.
Zoom
Az NSO székháza az izraeli Herzlijában (fotó: Jack Guez / AFP)
A Bloomberg értesülése szerint Magyarország is beszerzett olyan megfigyelésre alkalmas szoftvert, amelyből Oroszország, Izrael, Szaúd-Arábia, Üzbegisztán, Szingapúr, Katar és Indonézia is vásárolt. A Torontói Egyetem kiberbiztonsági kutatói már a Microsoftot is figyelmeztették, ugyanis a kémszoftver a Windows gyenge pontjain keresztül képes támadni.
A Pegasus művésznevű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak. A kémprogram képes üzeneteket, fotókat és e-maileket továbbítani a célszemély mobiltelefonjáról, de beszélgetéseket is lehet rögzíteni vele, és mikrofont is aktivál, ha kell. A Pegasus hatékonyságára vet némi fényt, hogy az NSO azt csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak, hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek megfigyelésére használják. Leleplezéséhez egy nemzetközi újságírói együttműködés vezetett, amelyben a Direkt36 mellett részt vettek a Washington Post, a The Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde munkatársai is. Világszerte több mint 180 újságírót figyeltek meg, köztük az Economist, a Reuters, a Financial Times, a CNN, a The New York Times, a France24 és az Associated Press szerkesztőit és riportereit.Egy vasárnap megjelent oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét.
Amennyiben mindez bebizonyosodik, az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül – mutatott rá Ungár Péter.
Az LMP-s képviselő kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit: "Tételes válaszokat akarunk kapni minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést."
A Pegasus elnevezésű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak.
Több mint 300 magyarországi célszemélyről írt a Direkt36, akiket megfigyelhettek. Szerepel közöttük
  • egy ellenzéki városvezető,
  • négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa,
  • egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,
  • a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa,
  • Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki 2018-ban Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,
  • a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,
  • valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.
Snowden szerint ez az év sztorija
A Magyarországot is érintő megfigyelési botrányról Edward Snowden Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző a Twitteren azt írta: a Guardian cikke az év sztorija.
Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról – fogalmazott Edward Snowden. Ezt azután tette, hogy az egyik érintett magyar újságíró a kormányhoz fordult, de a részletes kérdésekre csupán annyi választ kapott:
Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről.
Varga Juditot a lehallgatásról kérdezték, kimaradt az interjúból
A 444.hu szemlézte a Washington Post cikkét is, amelyben arról írnak, hogy a Le Monde francia lap egyik újságírója a közelmúltban interjút készített a magyar igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal.
Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy [politikai] ellenfelet, elfogadná ezt a kérést? – tette fel a kérdést a lap. A cikk szerint Varga Judit igazságügyi miniszter úgy felelt:
Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!
A Washington Post beszámolója szerint másnap kérés érkezett a miniszter irodájától, hogy töröljék a kérdést és Varga Judit válaszát az interjúból. Varga Judit egyelőre nem reagált.
Frissítés: reagált a megfigyelési botrányra az izraeli kémprogramot gyártó cég
A Forbidden Stories oknyomozása tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a „meg nem nevezett források” olyan információkat szolgáltattak, amelyeknek nincsen ténybeli alapjuk és messze állnak a valóságtól – ezekkel a szavakkal kommentálta az okostelefonok feltörésére alkalmas Pegasus nevű kémprogramot gyártó izraeli NSO, hogy sajtóhírek szerint több országban is újságírók, üzletemberek, közéleti személyek megfigyelésére használták terméküket. Az NSO rágalmazási pert fontolgat, írja a 24.
Az oknyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.
Az NSO közleményében külön hangsúlyozta, hogy a technológiájuknak köze nincs a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásához: „Megerősíthetjük, hogy technológiánkat nem arra használták, hogy lehallgassák, nyomon kövessék vagy összegyűjtsék az információkat vele vagy családtagjaival kapcsolatban.” Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a rendszert nem ők üzemeltetik, így nem is láthatják az adatokat.
2. frissítés: a Fidesz szerint nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság összehívása
Nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el - közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel.
Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a közleményben hangsúlyozta, a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát.
"A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják" - szögezte le a kormánypárti politikus. Kiemelte, továbbra is azt várják a nemzetbiztonsági szervektől, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg Magyarország biztonságát, jogos érdekeit.
Zoom
Grafika: Telex
3. frissítés: kiderült, ki lehetett a kémprogrammal megfigyelt városvezető
Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, korábbi országgyűlési képviselő telefonszáma is szerepel abban a most kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának – írja a Direkt36 nyomán az Index.
A kiszivárgott adatok szerint Gémesi György mobiltelefonjának célpontként való kiválasztása 2018 végén történt. Abban az évben a polgármesterhez és a vele egy házban, de külön lakrészben élő fiához is betörtek. A zárakat feltörték, kiforgatták a fiókokat, az iratok szanaszét hevertek a földön.
Zoom
Fotó: Gémesi György / Facebook
Gémesi Györgyöt elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, és a gyanúja szerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik. A támadások szerinte azután sokasodtak meg, hogy több másik polgármesterrel megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.
4. frissítés: Szijjártó: az Információs Hivatal nem vásárolt a szoftverből
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján hétfőn válaszolt az állítólagos lehallgatási ügyre vonatkozó újságírói kérdésre. A miniszter leszögezte: az általa felügyelt Információs Hivatal a kérdéses programot nem használja, azzal kapcsolatban semmiféle együttműködést nem folytatott.
Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem – kezdte a miniszter válaszát. Mint mondta, hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek. Szijjártó Péter leszögezte; ha az ügyben összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot, ott az Információs Hivatal vezetője ugyanezt fogja elmondani, írja a Mandiner.
5. frissítés: Pintér: a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytatnak illegális megfigyelést
2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak - jelentette ki a belügyminiszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott válaszában.
Pintér Sándor hozzátette: ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.
A belügyminiszter azt írta: a független képviselő konkrét kérdéseit kész megválaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén.
Szél Bernadett "Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?" címmel nyújtotta be írásbeli kérdését a belügyminiszternek.
Erre válaszul Pintér Sándor kiemelte: "Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el". Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik - szögezte le a belügyminiszter.
6. frissítés: megszólalt Varga Judit
A Magyarországot egyik főszereplőjének tudó Pegasus-botrány margóján nemrég a Washington Post írta meg, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter kihúzott egy kérdést és egy választ abból az interjúból, amelyet a Le Monde-nak adott. A Népszava utolérte a brüsszeli úton tartózkodó tárcavezetőt, aki úgy nyilatkozott, ő egyetlen kérdést feleletet sem húzott ki, és nem is kérte erre a francia lapot.
Az egyébként májusban derült ki, hogy Varga Judit engedélyével naponta átlagosan ötször végezhettek titkos megfigyelést a szakszolgálatok. A Pegasus-botrány is arról szól, hogy az izraeli cég, az NSO kémprogramjával mintegy 300 közéleti személyiség telefonját hallgathatták le Magyarországon. Ezzel Magyarország egyike a tíz országnak, amelyről tudni, hogy megszerezte a Pegasust, ami a The Guardian információi szerint Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli kormányfő egyik 2017-es találkozóján dőlt el.
A Népszava Varga Juditot meg is kérdezte, hogy tudott-e az Pegasus beszerzéséről, mennyibe került és engedélyezett-e megfigyelést vele, illetve hogy szükségesnek tart-e vizsgálatot annak megállapítására, hogy az újságírók, vállalkozók megfigyelése törvényes volt-e, amire az igazságügyi miniszter általánosságban úgy válaszolt, hogy a XXI. században „minden komoly és tisztességes államnak” rendelkeznie kell megfelelő technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait.
Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni – fogalmazott az Index szerint.
7. frissítés: az ENSZ emberi jogi főbiztosa aggodalmát fejezte ki
Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn rendkívüli aggodalmát fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az NSO izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját újságírók és "másként gondolkodók" ellen is bevetették.
"Rendkívül aggasztóak azok a megállapítások, amelyek szerint több országban is széles körben alkalmazták a Pegasus nevű szoftvert újságírókkal, emberi jogvédőkkel, politikusokkal és másokkal szemben. Ezek látszólag megerősítik legsúlyosabb félelmeinket azzal kapcsolatban, hogy visszaélhetnek a megfigyelési technológiákkal, így ásva alá törvénytelenül az emberi jogokot" - írta genfi keltezésű közleményében Bachelet. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló programok használata kizárólag súlyos bűncselekmények és biztonsági fenyegetések ügyében igazolható, más esetekben aránytalan intézkedésnek számít.
"Ha akár csak részben igazak az állítások a Pegasus alkalmazásáról, akkor ismét átléptek egy vörös vonalat, ismét teljesen büntetlenül" - fogalmazott.
Az Amazon felhőszolgáltatója lekapcsolta az izraeli kibercéghez köthető fiókokat
Lekapcsolta az NSO Group nevű izraeli kibercéghez köthető infrastruktúrát és fiókokat az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) - erről számolt be hétfőn a Vice amerikai médiacsoport.
A Vice idézte az AWS egy szóvivőjét, aki szerint "gyorsan cselekedtek" azt követően, hogy értesültek a riportban szereplő tevékenységről. Maga az Amazon nem reagált a Reuters hírügynökségnek.
(MTI)