2021. július 31., szombat, Oszkár, Bató, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:47 Buszrobbantással jelezték az iszlamista fiúk Szomáliában, hogy nem szeretnek focizni22:26 Nyolcvan kilogrammos kék zafírt találtak egy Srí Lanka-i drágakőbányában22:05 Az iraki kormány közölte: nem tudja megakadályozni, hogy a "turisták" Fehéroroszországba utazzanak21:31 Ábrahám Barnabás a kuruc.infós munkásságáról: büszkeséggel tölt el e széles és kitűnő olvasótábor21:06 Ne engedjük, hogy demoralizáljanak!20:38 A bolgár elnök ismét a Van Ilyen Nép pártot bízta meg kormányalakítással20:16 Meteorológiai szolgálat: egy-két napon belül vége a hőhullámnak19:43 Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós19:27 Gaudi a Facebook-oldalának "kilövéséről" és a kiszabadult két székely hazafi ügyéről18:53 Több mint öt év börtönt kapott a "brightoni macskagyilkos"18:27 Templomi rongáló ellen indult eljárás Lentiben18:02 Varsó szerint is módosítani kell a lengyel bíróságok EU által bírált fegyelmi rendszerét17:41 Óvszerrel "javította meg" a kajakját egy ausztrál versenyző17:06 Von der Leyenék nagyon elszólták magukat: a cigányok védelmében ellenzik az etnikai alapú profilalkotást16:43 Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Visszatérhet Toroczkai a Facebookra az elsőfokú ítélet szerint

Reklám

A Facebook letiltotta, a Szegedi Törvényszék Toroczkai László Facebook-oldalának visszaállítására kötelezte a közösségi médiaóriást. Százmillió forintos sérelemdíj is jár a Mi Hazánk elnökének, amiből ő független közösségi médiumot fejlesztő programozókat támogatna. Az ítélet még nem jogerős, fellebezhet a Facebook, írja az Azonnali.
Zoom
Fotó: Petróczi Rafael / Azonnali
Még a 2019-es európai parlamenti kampány hajrájában törölte a Facebook a Mi Hazánk elnökének Facebook-oldalát, később pedig magának a pártnak a Facebook-oldalát is. Előbbi miatt indított személyiségi jogi pert Toroczkai László, amiben most megszületett az elsőfokú ítélet: mint azt a Mi Hazánk elnöke a parlament mellett található Tisza István-szoborcsoport tövében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Szegedi Törvényszék első fokon neki adott igazat, és a Facebookot Toroczkai Facebook-profiljának visszaállítására, valamint százmillió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.
"Visszatértem"
Azt maga Toroczkai is elismerte, hogy az ítélet nem jogerős. Kérdésre válaszolva kifejtette: a hétfői sajtótájékoztatót a 15 napos fellebbezési határidő letelte után tartja, és nem tud róla, hogy a Facebook fellebbezett volna az ítélet ellen – a Magyar Posta lassúsága miatt viszont még elképzelhető, hogy meg fog történni.
Toroczkai azt is elmondta, hogy ha nem történik fellebbezés, akkor a Facebooknak újabb 15 napon belül kell visszaállítani a letiltáskor 207 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalát – ha ez nem történik meg, akkor a 16. napon uniós végrehajtást kezdeményez.
Arra a kérdésre, hogy ha visszakapja a Facebook-oldalát, első bejegyzésében a Facebookon fogja-e kihirdetni, hogy győzelmet arattak a Facebookkal szemben, a Mi Hazánk elnöke úgy válaszolt: "Az első bejegyzésem az lesz, hogy »Visszatértem!«. És szerintem lesz rajta negyvenezer lájk."
De miért baj, ha nincs jelen a radikális jobboldali pártelnök a Facebookon? - tette fel a kérdést Ungár Péter lapja. Mint azt Toroczkai László kifejtette, azért nem alapítanak inkább saját közösségi médiát – ahogy azt például Amerikában Donald Trump volt amerikai elnök csapata tette, GETTR néven lemásolva a Twittert –, "mert nincs sokmilliárd forintunk arra, hogy létrehozzunk egy ilyen közösségi médiumot".
Így viszont marad a Mi Hazánknak is a Facebook, amire nagy szüksége lenne a pártnak – tekintve, hogy a magyar lakosság jelentős része a Facebookon van a leginkább jelen, akikkel most Toroczkai nem csupán pártelnökként nem tud kommunikálni, hanem Ásotthalom polgármestereként sem. "Egy egyszerű falunapot sem tudok meghirdetni" – mondja. Ezzel Toroczkai szerint a többi párt óriási előnybe kerül a Mi Hazánkkal szemben.
Ráadásul Toroczkait a Facebook azzal is büntette, hogy ha bárki beírja egy bejegyzésbe a nevét, olyan értesítést kap a Facebooktól, hogy Toroczkai László egy veszélyes személy: szerinte ebbe a kategóriába a Facebook a tömeg- és sorozatgyilkosokat, terroristákat, szervezett bűnözőket, maffiavezéreket sorolja, és abszurd, hogy őt ezekkel az emberekkel egy kalap alá veszik.
Ahogy azt Toroczkai összegezte: ő magánemberként rendkívül jól meglenne a Facebook nélkül, "de mint politikus, nem tudok létezni Facebook nélkül".
Duplája lehetne a támogatottságuk
Mint azt Toroczkai elmondta: ha mindezzel nem sújta őket a Facebook, akkor meggyőződése, hogy ő személyesen benne lenne a top 3-ban a leginkább lájkolt magyar politikusok között, továbbá a Mi Hazánk 4-5 százalékos támogatottsága akár a duplája is lehetne mostanra.
Toroczkai ehhez még azt tette hozzá: ha mindennek ellenére bejutnak a parlamentbe 2022-ben, akkor "első dolgunk lesz kezdeményezni az Országgyűlésben (…), hogy a közösségi média szabályozását a magyar Országgyűlés hajtsa végre".
Az ATV kérdésre a pártelnök elmondta, hogy konkrétan azt szeretnék elérni, hogy egyetlen közösségi médium se működhessen hazánkban, ami nem rendelkezik magyarországi székhellyel – ez alapján például a Facebook se tudna szolgáltatást nyújtani nálunk.
Az Azonnali kérdésére, hogy ezen tervekhez a Fidesz vagy az egyesült ellenzék kormányzása vinne-e közelebb, Toroczkai László kitérően úgy válaszolt, hogy mivel mind a Fidesz, mind az ellenzék csak szavakban harcol a közösségi médiumok véleménydiktatúrája ellen, ezért egy Mi Hazánk-kormány tudná rendezni ezt a kérdést.
Kampányra és programozókra is jutna a százmillióból
Mint azt Toroczkai kérdésre válaszolva elmondta, a Facebook (például az ellehetetlenített hirdetések útján, azzal, hogy a párt nevében lakossági fórumokat sem tudnak meghirdetni vagy azzal, hogy a Facebook veszélyes személyként hivatkozik rá) milliárdos nagyságrendű kárt okozott a Mi Hazánknak, ennek ellenére – ügyvédi javaslatra – abban maradtak, hogy mindössze százmillió forint értékű sérelemdíjat követelnek a Facebooktól.
"Magyarországon a százmillió forint nem mindennapi ítéletnek számít sérelemdíjént. Egyébként szerintem nem jó ez a gyakorlat, de nem tisztem megítélni a magyar bíróságok munkáját."
Arra a kérdésre, hogy ha megérkezik a százmillió a számlájára, akkor azt az országgyűlési kampányra fogja-e fordítani, az érintett úgy felelt: egy nem jogerős ítélet kapcsán nem szeretné már előre kijelenteni, hogy mire költené ezt a feltételesen megérkező összeget, de abból valószínűleg azt a "hátrányt fogják behozni", amit a Facebook a választási felkészülés során eddig okozott nekik.
Toroczkai hozzátette, hogy mivel a százmillió forintot személy szerint neki kell kifizetnie a Facebooknak, ezért ő is fogja átgondolni, hogy pontosan mire fordítsa majd azt.
"Amit egyelőre ki tudok jelenteni, hogy egy olyan alapítványt létre fogok hozni, ami olyan magyar programozókat, informatikusokat fog támogatni, akik szeretnének egy magyar, cenzúrázatlan, politikától, kormányoktól független közösségi médiát létrehozni."
Frissítés: videón a sajtótájékoztató:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready