Az Alkotmánybíróság közölte, hogy megkezdte a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok érdemi vizsgálatát, miután „az elmúlt két hónapban nagyszámú alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz”.
A Mi Hazánk Mozgalom május 1-jén tette közzé letölthető beadványmintáit a védettségi igazolvány miatti diszkrimináció ellen tiltakozva, arra kérve mindenkit, hogy tömegesen tegyenek alkotmányjogi panaszt az alapjogok megsértése miatt, s a felhívás sikeresnek bizonyult, széles körű társadalmi felháborodás övezi a védettségi igazolvány kötelezővé tételét.
Az Alkotmánybíróság döntésére várhatóan a nyári ítélkezési szünetet követően kerül sor. A Mi Hazánk Mozgalom már április végén, egyedüli pártként jelezte alkotmányossági aggályait a kormány védettségi igazolvánnyal összefüggő egyes rendelkezéseivel kapcsolatban, és azok alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte.
A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely szerint elfogadhatatlan az is, hogy bizonyos munkahelyeken kötelező lesz az oltás, inkább az oltások valódi következményeiről kellene beszélni. Mindenki maga dönthessen a sorsáról, korrekt tájékoztatás után! Aki fél a vírus kockázatától, magát beoltathatja, de bármilyen erőltetés vagy diszkrimináció elfogadhatatlan. A Mi Hazánk semmilyen lezárást nem tud támogatni, a kormány eleget ártott így is a gazdaságnak, rekordméretű az államadósság - írja közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.