2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:42 A Xiaomi független szakértők bevonásával vizsgálja ki a telefonjait ért cenzúravádakat12:18 Rutte megerősített biztonsági kíséretet kapott11:58 Tajvan nagy hatótávolságú fegyverekkel rettentené el Kínát11:36 Játékpisztollyal raboltak a Gellért-hegyen a "fiatalok"11:16 Erős földrengés volt Kréta térségében11:00 Beadták az első kísérleti Covid-gyógyszert Magyarországon10:37 Nagyot léptek előre a fejlődésben a németek: már "transznemű" képviselőik is vannak a Bundestagban09:58 Számot vetettek a lengyelek: óriásit buktak, sokba kerül az uniós tagság - a magyar helyzet még súlyosabb09:35 20 beteg halt meg a hétvégén, 1183 új fertőzöttet találtak09:05 Még ők is alig akarták elhinni: a kommunisták nyerték a grazi önkormányzati választást08:23 Csak a Mi Hazánk támogatta a kötelező oltás elleni tüntetést Miskolcon08:03 Chilében is ráébredtek, hogy nem jó ötlet szélesre tárni a kapukat a migránsok előtt07:46 Több mint 1300 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén07:32 Jól eltiltották a visszavonult német kerékpárost07:22 Szeretnél jobban látni közelre? Itt a zseniális többfunkciós olvasószemüveg (x)
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése

Az alapvető jogok biztosa szerint a miniszternek vissza kell vonnia utasítását.
Kásler Miklós még tavasszal jelentette be, hogy május 13-ától újraindulnak a tervezhető műtétek, rehabilitációs ellátások, de a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkezzenek.
Zoom
Szél Bernadett korábban többször is ombudsmanhoz fordult, mert úgy vélte, sérti az Alaptörvényt Kásler Miklós utasítása, amely gyakorlatilag fizetőssé tette a műtéteket a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, mert önköltségen kellett tesztet csináltatniuk.
A független képviselő (aki korábban LMP-s volt, most a Momentumhoz dörgölőzik - a szerk.) Facebook-oldalán azt írta, az alapvető jogok biztosa ezt most megerősítette, miután vizsgálatot indított, amikor egy 4 éves gyermektől és kísérő szülőjétől kértek fizetős tesztet egy egészségügyi intézményben. Szél Bernadett szerint az ombudsman jelentésében az köszön vissza, hogy a Kásler-féle utasítás sérti
  • a jogállamiság elvét
  • a jogbiztonság elvét
  • az emberi méltósághoz való jogot
  • az egyenlő elbánás elvét.
Az ombudsman arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy
vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében.
Szél Bernadett arra is kitért, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a mai napig visszatartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ kapcsolódó állásfoglalását.
Az ombudsman szerint a fizetős teszt
követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével (…), a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye.
(24)
A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az ingyenes oltás miatt nincs igaza az ombudsmannak
Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást. A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. A Kormány szerint szemben az ombudsman véleményével éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható. Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi. A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével.
- írják az MTI Országos Sajtószolgálatának eljuttatott közleményükben.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready