Egy felmérés szerint a balliberális miniszterelnök-jelöltek második televíziós vitájának három győztese van: Karácsony Gergelyen és Dobrev Klárán kívül, akik bebiztosították a vitával a pozitív megítélést a megkérdezettek között, a harmadik, relatív győztes Márki-Zay Péter - ő a bázisához képest nagyban javított a saját képén azok szemében, akik követték a vitát.
Ez derül ki a Publicus Intézetnek a vita estjén és másnap reggel, 1200 fő telefonon és online megkérdezésével készített felméréséből – ismertette az ATV Startban Pulai András, az intézet stratégiai igazgatója. A szakértő szerint két relatív vesztest is hirdethetünk: Fekete-Győr Andrást, akinek megítélése többek szemében romlott, mint javult a vita következtében, és Jakab Pétert, akinek a mérleg a javulás felé billen ugyan, de a többiekhez képest jóval kisebb mértékben.
Jakabnak csak proli fenyegetőzésre futja, miniszterelnöki kvalitás nulla
Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy saját kutatásaik szerint is áprilisban még Jakab vezette az ellenzéki jelöltek népszerűségi listáját. Ez a visszaesés arról tanúskodik, hogy Jakab Péter inkább rövidtávfutó. Az ő kampánya akkor volt erős, amikor a többiek még nem kezdtek bele ebbe, és amikor a többi miniszterelnök-jelölt kampánya is beindult, Jakabé „kifulladt és elhalványult.”
Ezenkívül, egy televíziós vitában, egy „szakmai politikai helyzetben, amikor az emberek miniszterelnöki kvalitást várnak el az adott szereplőtől, ott úgy tűnik, hogy Jakab Péter alulteljesített” – mondta Pulai András, hozzátéve, hogy más felméréseik mutatói, az attitűd, a jelöltekről alkotott vélemény kutatásánál is ez látszik.
A két esélyestől sem várható semmi jó
Ön szerint ki lesz a győztes? Voksolhat szavazásunkon a portál jobb szélén!„Két verseny van az előválasztáson jelen pillanatban: van egy az első helyért, azt Karácsony Gergely, illetve Dobrev Klára futja. Illetve van egy a második helyért, amit Márki-Zay Péter, illetve Jakab Péter fut” – hangzott el Pulaitól.
A jelenlegi felmérésekben vezető két jelölt között a szakértő szerint az emberek szemében szimpátia és alkalmasság kérdésében nincs jelentős különbség, ezekben Karácsony és Dobrev fej fej mellett haladnak. Amiben viszont „kinyílik az olló” a főpolgármester javára, az annak a megítélése, hogy melyikük képes jobban megszólítani a bizonytalanokat, aminek a ’22-es „nagy választásnál” kulcsszerepe lehet. Továbbá, mint az eredmények mutatják, inkább Karácsony Gergelyt tekintik - 10-15 százalékkal többen Dobrevhez képest - Orbán Viktor kihívójának, és gondolják róla, hogy Orbán is annak tartja. Pulai András véleménye az, hogy ezek a szempontok a verseny élesedésével, például az előválasztás második fordulójában fontosabbá válnak. Az első fordulóban még érvényesülő „szépségverseny-elem,” azaz a szimpátia veszít értékéből, hiszen akkor már „nem babra megy” majd a szavazás.
​Mi lesz a második fordulóban? Lesz egyáltalán?
Egyesek arra számítanak, hogy a kedd estére vagy szerda reggelre megérkező első fordulós eredmények Dobrev Klára 50 százalék feletti győzelméről számolnak majd be, aminek esetében nem tartanák meg az előválasztás második fordulóját. Pulai úgy gondolja, ezek a találgatások mind Dobrev, mind Karácsony tábora felől érkezhetnek: bírhatnak ugyanis a Dobrev felé fennálló bizalom növelésével, de lehet mozgósító ereje is, amelyet Karácsony Gergely támogatói érezhetnek tőle.
Pulai szerint azt lehet tudni, hogy Jakab és Márki-Zay hívei között többen vannak olyanok, akiknek a másodlagos preferenciájuk Karácsony Gergely, mint ahányuknál Dobrev Klára.
„Jakab harmadik helyével Karácsony Gergely jobban járna, mert az elsődleges preferenciában kevesebb az ütközés” – fejtette ki a szakértő. Szerinte, ha Márki-Zay zár a harmadik helyen, akkor az Karácsonynak rosszabb, mert az MMM jelöltjének személyével több az elsődleges preferenciában az ütközés, „többen fogják azt gondolni, hogy Márki-Zayra szavaznának, és kevesebben veszik elő a másodlagos preferenciákat, ahol egyébként Karácsony van egyértelműen az első helyen.”
(atv nyomán)