Samuel Vlčan földművelési miniszter (O·ANO-jelölt) törvényt készít, amely jobban védi a "szlovák" termőföldet a külföldi felvásárlóktól. Ezt a miniszter közölte csütörtökön - írja a Paraméter a TASR nyomán.
Zoom
Samuel Vlčan miniszter a magyarországi Vadászati Világkiállításon Kovács Zoltán magyar kormánybiztossal (fotó: TASR)
„Örülök, hogy a magyar kormány átértékelte annak a tőkealapnak a létrehozását, melyből termőföldet vásárolt volna a szomszédos országokban. Ennek ellenére folytatjuk a törvény elkészítését, amely jobban védi a szlovák termőföldet, nemzeti kincsünket, egyúttal figyelembe veszi az uniós jogszabályokat” - mondta Vlčan.
Szerinte az is fontos, hogy minél jobban működjön a Szlovák Földalap. „Ha megfelelően fognak működni az intézményeink és megteremtjük számukra az ehhez szükséges anyagi hátteret, akkor meg tudják őrizni a termőföldet, képesek lesznek ellenállni a külföldi nyomásnak” - tette hozzá a miniszter.
Zoom
Az ő nemzeti kincsük a felvidéki termőföld
Tudják, mi a teendő
"Samuel Vlčan tudja, mi a teendő a szlovákiai termőföldek külföldi felvásárlásával kapcsolatban. Foglalkozni fog a témával, szakértőkkel is egyeztet" - ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter mondta csütörtökön.
"Vlčan miniszter úr az, aki, miután a magyar kormány elfogadta a külföldi mezőgazdasági földterületek felvásárlását célzó alapról szóló jogszabályt, érdeklődni kezdett a téma iránt" - hangsúlyozta Korčok.
A külügyminiszter tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a külföldi földvásárlásokról szóló határozat visszavonása mellett döntött. "Számomra ez azt bizonyítja, hogy Szlovákia fontos témát nyitott meg, mert ha nem lenne az, a magyar fél nem hozott volna ilyen döntést" - mondta Korčok. Nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, vajon egy idő után Budapest nem nyitja-e meg újra a földvásárlás témáját.
Korábban írtuk: