"Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni" – jelentette ki egy friss interjúban Márki-Zay Péter, a balliberális ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A Blikkben megjelent beszélgetésben arról kérdezték a hódmezővásárhelyi polgármestert, mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével.
A miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy szerinte nem a benzinárak befagyasztása a megoldás.
Márki-Zay kijelentette: az Egyesült Államokban azt látta, hogy amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, "s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába".
Zoom
További ötletek: ha drága az étel, egyen kevesebbet, ha drága a gáz, fűtsön kevesebbet, ha pedig a víz is drága, akkor vegyen példát Kolompár Orbán barátom közösségéről, és fürödjön kevesebbet!
Zoom
Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy a jövedéki adó csökkentésével az a gond, hogy valahonnan el kell venni ennek az anyagi fedezetét. "Az egészségügy lesz rosszabb, az oktatásra jut kevesebb, vagy esetleg nem emelünk nyugdíjat?" – tette fel a kérdést a politikus.
A csongrádi város polgármestere arra is kitért az interjúban, hogy a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentés modellje fenntarthatatlan, mert a világpiaci árak Magyarországra is érvényesek. A politikus szerint inkább az épületek szigetelése, a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság növelése volna a megoldás a kérdésre. "Lehet szociális alapon támogatni a rezsit, de miért nem a benzint vagy a kenyeret, vagy minden mást? A végén minden ilyet az adófizetőknek kell megfizetniük" – jelentette ki Márki-Zay.
A politikus azt is megerősítette, hogy támogatná a homokos "házasságot".
Egy szekularizált államban nem kétséges, hogy azonos jogokat kell adni minden embernek. Bőrszín, vallás, szexuális orientáció alapján nem különböztetünk meg embereket. Szerintem ez a nyugati kultúra része.
Hozzátette, hogy 1997-ben a Fidesz is megszavazta az azonos neműek élettársi kapcsolatát.
(Blikk - Mandiner nyomán)