Soproni Tamás momentumos polgármester ismét megüzente, hogy csak a hanukagyertyáknak ad közterület-használati engedélyt a Nyugati tér frekventált részén, de az ökumenikus kettőskereszt-állítást így is megtartjuk ott – írja közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, a keresztállítási misszió alapítója.
Zoom
A Momentum terézvárosi polgármestere korábban azzal az indokolással utasította el közterület-használati kérelmünket, hogy a Nyugati téren nincs hely… Később nyíltan beismerte, hogy politikai alapon diszkriminált minket. Majd amikor nem hátráltunk, s polgári engedetlenséggel felállítottuk a keresztet, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságához fordult. A polgármester kiskirálykodó döntése nyomán sajnos nem meglepő, hogy tettlegességig fajult a keresztényellenesség, többször megrongálták (még karácsony alatt is!) a Nyugati téren felszentelt keresztünket a momentumos polgármester uszítása után, ide vezetett a nácizása. Nem tolerálták a nemzeti színű gyertyákat sem, ellopták azokat a talapzatról, s megtépkedték az "Áldott karácsonyt és boldog új évet a keresztény és magyar országnak!" feliratokat az ökumenikus keretek közt felállított kereszt talapzatán.
A kereszténység általános jelképe forgalmas közterületekre helyezésének fő célja, hogy az emberek megálljanak egy pillanatra a karácsonyi bevásárlási láz miatti rohanásban, és elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén… A keresztállítási misszió tehát egyfajta tüntetés is népünk fogyasztói társadalommá való züllesztése ellen.
Karácsony üzenete ma is ez az örömhír: „Velünk az Isten” (Mt 1,23). Mi azt is hirdetjük vele, hogy a kereszténység gondolatvilága minden napunk része kell legyen, így jelképesen a kereszteket sem engedjük a templomokba zárni. Ezen eszmeiség alapján javasoltuk a hit- és erkölcstan bevezetését az iskolákban, az egyházi esküvő állami elismerését, illetve magzatéletvédő, szívhangos javaslatunk is keresztény etikai alapokon nyugszik – zárul a közlemény.
Zoom
Az ökumenikus kettőskereszt-állítás és adventi gyertyagyújtás a Nyugati téren advent első vasárnapjának előestéjén, 2021. november 27-én (szombat) 17 órakor lesz. A keresztet felszenteli, beszédet mond, illetve fellép:
  • Dévényi Ferenc római katolikus lelkipásztor,
  • Dérer Zsolt református lelkipásztor,
  • Dévai Nagy Kamilla előadóművész (aki a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés, a Liszt Ferenc-díj birtokosa is),
  • Vékony Csongor, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke,
  • Novák Előd, a keresztállítási misszió alapítója.
Keresztállítási missziónk a teológia tükrében címmel Novák Előd írta meg indíttatásaikat.
Kapcsolódó: