Egy, a Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztoshoz tartozó oldalon érdekes videót tettek közzé: a felvételen lényegében bejelenti, hogy Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat 155 milliméteres HX3-as önjáró lövegek beszerzésére – írja a Portfólió.
Régóta hallani pletykákat arról, hogy Magyarország HX3-as teherautó-alvázon működő, 155 milliméteres önjáró lövegek beszerzését tervezi. Ez a pletyka lényegében megerősítést is nyert, amikor a zalaegerszegi Rheinmetall-üzem megnyitóján az illetékesek kiállítottak műszaki és tüzérségi konfigurációban működő HX3-as járműveket is a hamarosan gyártásra kerülő Lynx gyalogsági harcjárművek mellé.
Zoom
Az új önjáró löveg a Rheinmetall-üzem zalaegerszegi megnyitóján
Maróth Gáspár a videóban ismereti a 155 milliméteres HX3-asok fontosabb paramétereit: a fegyverrendszer egy 8x8-as, illetve 10x10-es teherautó-platformra épített, 155 milliméteres önjáró löveg. A kormánybiztos elmondta: jelenleg kutatás-fejlesztési program zajlik a tüzérségi eszköz lövegének L60-asra való lecserélésére.
Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hány HX3-asra épített önjáró tüzérségi eszközt tervez vásárolni a magyar kormány, de valószínűsíthető, hogy nagyobb számban kerül sor ezeknek az eszközöknek a beszerzésére, mint a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackoknál. Az utóbbiból a Magyar Honvédség 24 darabot rendszeresít, idén várhatóan elkezdődik ezek átvétele a tüzérségi alakulatoknál.
Korábban (2020-ban) már írtuk: kerekes önjáró lövegek
Az egyik legújabb tendencia a nyugati országok tüzérségével kapcsolatban az, hogy a lánctalpas önjáró lövegek helyett egyre inkább kerekes alvázzal rendelkező járműveket fejlesztenek ki. A két technológiának vannak előnyei és hátrányai is egymáshoz képest, alább ezeket ismertetjük.
A kerekes önjáró lövegek egyik fő előnye a lánctalpasokhoz képest, hogy könnyebbek és olcsóbbak, mint a lánctalpasok. Ennek több előnye is van, az egyik, hogy könnyebb szállítani. A kerekes lövegek gyakran beférnek a katonai szállító repülőgépekbe.
Emellett a kerekes járművek gyorsabban is haladnak, különösen közúton. Számos kerekes löveg képes 70-90 kilométeres sebességgel haladni utakon, ami lánctalpasokkal nem lehetséges. A nagyobb sebesség mellett úton haladva az üzemanyag-fogyasztásuk is kisebb. Terepen kisebb a különbség.
Van hátránya is a technikának, például hogy egy lánctalpas löveg általában jobban páncélozott, ami miatt jobban védett az esetleges ellencsapásoktól, de a kerekes járművek tüzelés után gyorsabban elhagyhatják a helyszínt, ami szintén a védettség egyik eleme.
Összességében elmondható, hogy a kerekes alvázú önjáró lövegek jelenleg felszálló ágban vannak, de még közel sem szorították ki a lánctalpas konkurenciát. Ez abban a tekintetben nem meglepő, hogy a fejlesztések csak a hidegháború után indultak be, és a rendszeresítések 2000 után történtek. A kerekes önjáró lövegek alkalmazásának az egyik lökést az adta meg, hogy az elmúlt évtizedekben a béketámogató műveletek és a gerillahadviselés vált a meghatározóvá, amik elhúzódnak és amely esetekben jól jön, hogy a kerekes alvázat olcsóbb üzemeltetni.
Források: