Parragh László, az MKIK elnöke élesen bírálja az MNB-t, amelynek szerinte nem gazdaságpolitikai javaslatokat kellene megfogalmaznia, hanem az infláció kordában tartásával kellene foglalkoznia. Emellett határozott véleményt fogalmazott meg néhány adónemmel kapcsolatban is.
Zoom
Jó dolog, ha van humora az embernek - csak kár, hogy rajtunk röhögnek
Most már egy stagflációs - lassuló gazdasági növekedésre és növekvő államháztartási hiányra vonatkozó - kockázat is megjelent - mondta a Népszavának adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét bíráló megjegyzései között. Szerinte az MNB-nek ezzel is foglalkoznia kellene, miközben érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni. Ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek. A jegybank és a monetáris-fiskális politika irányítói között éppen ezért nem felhőtlen a viszony.
Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam „csendes” jelenléte hasznos e téren - mondta a Népszava bérügyekkel kapcsolatos kérdéseire válaszolva. Szerinte sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia.
A katáról úgy véli, túlzóan sikeres lett: ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot. Nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT-szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól. A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával.
Azoknak a munkavállalóknak megoldást jelenthet a bújtatott foglalkoztatás kategorikus tiltása, akiket belekényszerítenek ebbe a kényszervállalkozói létformába. Ma már a rendelkezésre álló adatbázisokból pontosan tudható melyik az a kör, amely a jogszabályi kereteket kihasználva kikerüli a közteherviselést. Ezt név szerint meg lehet mondani.
Az iparűzési adó felezését, azaz azt, hogy a kormány a rendkívüli helyzetre hivatkozva elvonja az ebből származó bevétel felét az önkormányzatoktól, a kamarai vezető fenntartaná. Ez ugyan a kézi vezérlés irányába tolta el a rendszert, hiszen a kormánynak ki kell egészíteni az önkormányzatok bevételkiesését, de az intézkedés alapjául szolgáló válsághelyzet most is fennáll, csak most nem a járvány okán, hanem az orosz-ukrán háború miatt. A helyi adók emelésének kontrollját is biztosítani kell.
(Napi.hu)